Česko sužuje extrémní sucho, na jižní Moravě již sčítají škody

Dlouhotrvající sucho trápí především zemědělce. Už nyní se obávají daleko nižší úrody, než sklidili vloni. Horké počasí poznamenává také vinohrady, kde sčítají první škody. V následujících týdnech se přitom nemá situace měnit a meteorologové varují, že se ještě zhorší. Podobné sucho bylo v Česku naposledy před dvanácti lety.

Letošní sucho způsobilo úbytek vody v řekách i úbytek podzemních vod. Podle aktuální zprávy Českého hydrometeorologického ústavu je v 30 procentech vrtů silné nebo mimořádné sucho. A ani v dalších dnech to podle meteorologů nebude lepší. 

„S deštěm v poslední době je to velice špatné. Za poslední tři měsíce spadlo omezené množství srážek, že se dají přepočítat i na kapky, jak je toho málo,“ popsal situaci vinař Vojtěch Pazderka. Podle něj velké sucho špatně snášejí především mladé výsadby. „Už dochází k odumírání keřů kvůli nepříjmu živin,“ pokračoval.

Jednoletých rostlin, které nyní trpí nejvíce, mají v podniku zhruba pět a půl tisíce. „Už jsme u jednoho procenta uhynutých keřů. A kdyby to pokračovalo, tak se dostaneme do velkých finančních ztrát,“ vysvětlil vinař.

Pro tříleté až čtyřleté keře, které ještě nemají dostatečně vyvinutý kořenový systém znamená nedostatek vody stres. Čeká je proto horší zrání a urodí se na nich mnohem menší bobule, které budou mít nižší cukernatost. „Obáváme se proto, že bude méně moštu na výrobu vína,“ dodal Pazderka.

Na jižní Moravě se nedaří rostlinám v současném období sucha i kvůli písčité lehké půdě, která je pro tuto oblast typická. Na rozdíl od jiných tvrdších půd v Česku totiž jen velmi málo zadržuje vodu.

Sucho řeší vinaři i pěstitelé zeleniny (zdroj: ČT24)

Sucho trápí nejen vinaře, ale i pěstitele zeleniny

Bez vody ze speciálního zavlažování by letos pěstitelé nejspíš přišli o úrodu. Třeba v Dolních Dunajovicích ale závlahový systém nenahradí tu dešťovou spolehlivě. „Sucho se nejvíce podepsalo na obilovinách a kukuřici,“ začal vypočítávat škody pěstitel Zdeněk Šebesták.

Podle něj ani vyhlídky nejsou příznivé. „U jarních obilovin se ztráty pohybují okolo 40 procent. U kukuřice se to ještě nedá říct, ta má ještě před sebou dva tři měsíce, ale s tím počasím nevím, jak to dopadne,“ okomentoval situaci. Podle serveru Intersucho se situace v příštích dnech zhorší. V následujícíh čtyřech týdnech se totiž nejspíše objeví další pokles půdní vláhy, který může poškodit porosty kukuřice, řepy, brambor a dalších plodin.

Sklizeň obilovin

2014       7935 tisíc tun
2015       6815 tisíc tun (odhad bez kukuřice na zrno)

Zdroj: ČSÚ

Na otázku, jak se na prodejní ceně cibule podepíše nepříznivé počasí odpověděl pěstitel rychle. „Prodejní cena bude taková, že nebude žádná. Takový produkt je neprodejný,“ řekl Šebesták. U cibule se ale právě velkých ztrát neobává. „Téměř sto procent máme pod zavlažováním,“ vysvětlil pěstitel.

Téma sucha se dostalo i na program jednání vlády, která se ve středu bude zabývat zmírněním jeho dopadů.

Podobné sucho v Česku nebylo více než 10 let

Momentální sucho v Česku je nejhorší za posledních 12 let. Postihlo toky i podzemní vody a situace se tak bude zhoršovat, protože trvalý a vydatný déšť se v nejbližší době nečeká. „Dosavadní sucho má podobný průběh jako v roce 2003, kdy bylo suché a horké léto. Rychle vyschla půda, klesly řeky, což se s určitým zpožděním projevilo i na podzemních vodách. Zatím to ale určitě není stoleté sucho, to tady byly jiné situace,“ vysvětlil náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pro hydrologii Jan Daňhelka.

Sucho nyní trápí všechny oblasti republiky. Podle Daňhelky nejsou regiony, které by na tom byly výrazně lépe než jiné. Upozornil ale, že ohledně stavu půdy je situace vždy horší na jižní Moravě a v Polabí, a mezi řekami jsou více postiženy střední a dolní toky a malé řeky. U podzemní vody je situace zase o něco horší na severovýchodě Čech. Suché vrty lze ale najít v každé oblasti Česka. „Lze předpokládat, že pokud nedojde k výrazným srážkám, které v dohledu deseti dnů nejsou, tak se bude situace ještě zhoršovat,“ doplnil Daňhelka.

Rekordní úterní teploty

S návratem vysokých teplot na některých místech opět padaly teplotní rekordy. Překonány byly na devíti stanicích Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s delší měřící tradicí. Nejtepleji bylo opět ve Strážnici na Hodonínsku, meteorologové tam naměřili 35,6 stupně Celsia. Následovaly Průhonice s 35,1 stupně a Tábor s 34,5 stupně Celsia.

„V Táboře byl vyrovnán rekord z roku 1998, řada měření je tam dlouhá 129 let,“ řekl meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík. V Havlíčkově Brodě byl dnes o půl stupně překonán rekord z roku 1998, tehdy tam bylo 33,1 stupně. Žebříček dnes bude přepisovat také Příbram s 34,5 stupně Celsia a Jindřichův Hradec s 33,5 stupně.

Následující čtyři týdny mají být podle meteorologů srážkově jen normální až slabě podnormální a převažovat mají bouřky, nikoliv trvalý déšť. „Průtrž mračen ale neřeší srážkový nedostatek na celém území od Aše po Jablunkov,“ uzavřel.