Zájem o Vyšní Lhoty: Vrátí se tam běženci, nebo přijdou vězni?

Vyšní Lhoty - Česko je připraveno přijmout několik stovek běženců. Zástupci ministerstva vnitra hledají prostory, o které by bylo možné rozšířit současné kapacity. Jednou z variant je bývalý uprchlický tábor ve vesnici Vyšní Lhoty v Beskydech nedaleko slovenských hranic, který si už úředníci ve středu prohlédli. Tábor pro běžence tam fungoval v letech 1993 až 2009. Ministerstvo spravedlnosti chtělo v areálu zřídit věznici, nakonec zůstala zavřená kvůli úbytku vězňů po amnestii před dvěma roky. Teď ale opět uvažuje o jejím otevření.

„Areál ve Vyšních Lhotách je nyní střediskem Vězeňské služby, ale dříve patřil pod ministerstvo vnitra. Nové kapacity hledáme i v našich bývalých střediscích, tedy i ve Vyšních Lhotách,“ potvrdila zástupkyně ředitele odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Pavla Novotná.

Představa uprchlíků budí obavy

Informace, že se o opuštěný areál opět zajímá ministerstvo vnitra, pronikla i mezi obyvatele, kterých tam žije přes osm set. Uprchlický tábor většina z nich zažila. V některých obdobích žili s jeho obyvateli v souladu, jindy si stěžovali. „Samozřejmě budeme mít obavy. Pamatuji si na začátky, kdy měli lidé z tábora vycházky, chodili po vesnici a kradli,“ řekl například Imrich Lörincz.

Jiní by přivítali, kdyby areál byl využitý a lidé z obce by tam dostali práci. Proto se také mnozí obyvatelé stavěli vstřícně k otevření věznice s nejmírnějším režimem. „Vzhledem k tomu, že vězení asi nebude, tak ať je tady raději uprchlický tábor než nic,“ uvedl další obyvatel obce.

Aktuální je opět i otevření věznice

Záměr přestavět bývalý tábor na vězení začal v roce 2012 připravovat tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Následkem amnestie bývalého prezidenta Václava Klause se ale přeplněné věznice uvolnily a nové už nebyly třeba. Mezitím ovšem vězňů opět přibylo a využití Vyšních Lhot se podle vedení vězeňské služby stalo opět aktuální. „V současné době možnost otevření věznice ve Vyšních Lhotách analyzujeme. Zvažujeme možné zahájení provozu zařízení na začátku roku 2016,“ potvrdila mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby České republiky Hana Löffelmannová.

O tom, jestli dostanou ve Vyšních Lhotách přednost vězni, anebo uprchlíci, mají příslušné resorty rozhodnout během příštích týdnů.

Ministerstvo vnitra hledá místo pro uprchlíky i ve Vyšních Lhotách (zdroj: ČT24)

Tábor ve Vyšních Lhotách

Uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách byl otevřen v roce 1993. V první fázi to byl pobytový tábor, ve kterém uprchlíci z Kosova, Afghánistánu, Srí Lanky a dalších zemí čekali na rozhodnutí, zda dostanou v Česku azyl. Roku 1998 rozhodlo tehdejší ministerstvo vnitra, že tam přesune záchytný tábor z Červeného Újezdu v Ústeckém kraji, a to především kvůli blízkosti slovenské hranice, přes kterou běženci většinou přicházeli. V záchytném zařízení procházeli prvními vyšetřeními, karanténou a pohovory, pak se většinou stěhovali do pobytových táborů. Počty uprchlíků začaly tehdy stoupat a tábor byl přeplněný. V lednu 1999 tam bylo umístěno téměř 700 lidí, kapacita je přitom 580 lůžek. Zatímco na pobytový tábor si lidé zvykli, stovky rychle se střídajících cizinců jim začaly vadit.