Praskliny a nerovnosti. Podlahy nové zlínské knihovny vydržely jen dva roky

Zlín - Už po dvou letech popraskaly podlahy ve zlínské knihovně. Stavba za miliardu korun tak potřebuje zásadní opravu a na dva měsíce omezí provoz knihovny. Kolik bude záruční oprava stát, Zlínský kraj neuvedl.

Z knihovny Františka Bartoše zmizí téměř 150 tisíc knih. Musí se přesunout kvůli opravě zánovní podlahy, kterou zjizvily stovky prasklin. Většina z nich je zatím překrytá izolepou. V přednáškovém sále se už ale začaly podlahy brousit, a to až na základavou desku. Příčinou prasklin a nerovností je podle Zlínského kraje, který je majitelem Baťova institutu, prý vlhkost v podlaze.

Dnes se tedy uzavřelo čtvrté patro s naučnou literaturou a časopisy, od srpna opravy čekají také nižší podlaží, kde je uskladněná beletrie. Kolik peněz bude rekonstrukce stát, zatím nechce nikdo sdělit. „Veškeré náklady spojené s reklamací na sebe bere zhotovitel,“ upozornila mluvčí Zlínského kraje Renata Škrobálková.

Knihovna bude v omezeném provozu až do konce září. Kvůli komplikacím s půjčováním titulů z uzavřených oddělení umožňuje knihovna čtenářům si vypůjčit místo obvyklých dvaceti knih až třicet děl.

Činnost knihovny bude poprvé významně omezená už po necelých dvou letech od přestěhování do nově zrekonstruované 15. budovy.

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně obsahuje podle ředitelky Zdeňky Friedlové téměř půl milionu svazků, z toho je 265 tisíc knih, 3 tisíce titulů periodik a zhruba 50 tisíc jiných druhů dokumentů. Ve volném výběru je 160 tisíc knih, dodala Friedlová. Prostory jsou oproti původnímu sídlu knihovny v historické budově 2,5násobně větší a více je i studijních míst - 230.