Brno-sever zažilo politické zemětřesení. Má novou koalici i starostu

Brno - Zastupitelstvo městské části Brno-sever odvolalo starostku Barboru Maťákovou (ANO), čímž zpečetilo osud dosavadní koalice. Novou tvoří místní sociální demokraté, hnutí Sdružení občanů Lesné (SOL) a KDU-ČSL. Novým starostou je lídr SOLu Martin Maleček.

Maťáková se stala starostkou Brna-severu v polovině března, kdy koalici vytvořilo druhé hnutí ANO s třetí ČSSD, s TOP 09, hnutím A co Brno? a Stranou zelených. Do října 2014 neměla tehdy novopečená starostka žádné politické zkušenosti. Sdružení občanů Lesné, které podzimní volby v městské části vyhrálo, bylo spolu s lidovci do nynějška v opozici.

Odvolání starostky Maťákové navrhlo Sdružení občanů Lesné. „V jistých bodech a jistých směrech šla proti zákonu o obci,“ uvedl Maleček. Po jeho návrhu požádali koaliční sociální demokraté o dlouhou poradu. Po ní odvolání starostky podpořili. „Hnutí ANO nedodržovalo zákon o obcích v otázce prodeje bytů. Přestože máme na účtě peníze od lidí za byty, starostka nepodepisovala smlouvy a oni byty ještě neměli a museli platit i nájem spolu s hypotékou,“ uvedl Rostislav Hakl (ČSSD), který je novým místostarostou.

SOL plné lidí z občanských iniciativ podle něj sice nemá zkušenosti z politiky, ale někteří z nich se „velmi intenzivně zabývají problematikou života v městské části“. Maleček se spolupráce s lidovci a sociálními demokraty nebojí. „S lidovci jsme si rozuměli hned po volbách, a přestože jsme byli s ČSSD trošku na kordy, myslím, že se v důležitých věcech shodneme a potáhneme za jeden provaz. Problémů v městské části, které je potřeba řešit, je dost,“ soudí.

Brno-sever funguje ve stínu aféry s kupčením s hlasy

Komplikace v Brně-severu nastaly v nedávné minulosti kvůli návrhu na neplatnost voleb, který podal lidovecký zastupitel Petr Hladík. Původně Krajský soud v Brně volby zrušil pro kupčení s hlasy Romů, protože vzniklo podezření, že volili bývalého starostu Rostislava Hakla z ČSSD za následný bezplatný vstup na zábavu s jídlem a pitím zdarma. Hakl však tvrdil, že se zábavou neměl nic společného. Pořádal ji Rom Adam Adámek. Ten tvrdil, že chtěl naučit Romy volit kvůli tomu, aby mu příští rok mohli dát hlas v krajských volbách, do kterých se chystá.

Hakl spolu s městskou částí podal proti rozhodnutí soudu ústavní stížnost, se kterou uspěl. Podle Ústavního soudu byl zásah krajského soudu nepřiměřený a neprokázala se přímá korupce a nátlak na voliče. Krajský soud se proto v opětovném řízení držel stanoviska Ústavního soudu a návrh na neplatnost voleb zamítl jako nedůvodný. Říjnové volby v Brně-severu vyhrálo právě hnutí Sdružení občanů Lesné, které získalo devět mandátů mezi 35 zastupiteli.