Kvůli výhrůžkám starostovi chtějí Třebechovice pomoc od Tuhého

Vedení Třebechovic pod Orebem žádá ministra vnitra, policejního prezidenta a nejvyššího státního zástupce o pomoc kvůli opakujícím se verbálním útokům na starostu Jiřího Němce a další představitele města. Situaci označuje za kritickou.

Před třemi roky neznámý útočník poškodil starostův dům a do studny mu nalil naftu. Hanlivé a urážlivé nápisy na jeho adresu (starostu označovaly za zloděje) pak vloni nastříkal na místní školu a po obcích v okolí. V neděli 14. června neznámý pachatel zřejmě za použití sekery zdemoloval na v lese u Třebechovic starostův osobní vůz, když se byl Němec projít. V pondělí 15. června se v obci Běleč objevily nápisy hanobící představitele Třebechovic. Ve středu byly na radnici a dalším lidem doručeny vulgární, zastrašující a urážlivé dopisy.

„Je tedy zřejmé, že útoky z posledních dnů jsou dílem totožné skupiny pachatelů, jako tomu bylo v předchozích případech. Současně je zřejmé, že útoky přímo souvisí s výkonem veřejných funkcí a s výkonem státní správy a samosprávy ve městě,“ uvedli představitelé Třebechovic na svém webu; důvodem by prý mohly být odmítnuté změny územního plánu.

Dopis na prezidium

S prosbou o vyřešení bezpečnostní situace se proto radnice obrátila na policejního prezidenta Tomáše Tuhého, ministra vnitra Milana Chovance a nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. „Policejní prezident tento dopis obdržel a samozřejmě se jím bude zabývat,“ potvrdila mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková. Sám starosta víc situaci komentovat nechtěl, skoupý byl i místostarosta Roman Drašnar: „Samozřejmě, že situace kritická je, ale na to, co se děje v Třebechovicích, odpovídat nebudu.“

O nepříjemné situaci potom hovoří i radniční opozice. „Ochromuje to činnost samosprávy, pod tímto tlakem zastupitelstvo není schopné racionálně řešit problémy města,“ uvádí lidovecký zastupitel Vladimír Derner.

Policie po objevení hanlivých nápisů loni v říjnu uvedla, že zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci, za což pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí až roční vězení. K obsahu jednotlivých nápisů a dalšímu vyšetřování se tehdy policie nechtěla vyjadřovat.

Ohrožení představitelé měst:

Případ z Třebechovic není ojedinělý. Loni napadl útočník starostu plzeňské městské části Křimice Petra Otáska, musel být hospitalizován. V roce 2012 neznámý pachatel zapálil vůz královéhradeckému hejtmanovi Lubomíru Francovi přímo před jeho domem v Broumově. Násilí i výhrůžky se nevyhýbají ani ženám; v Čížově na Znojemsku teď hrozí tamní starostce anonymy oběšením. V roce 2011 zase muž napadl místostarostku Albrechtic v Jizerských horách, údajně kvůli sociálním dávkám.