Pomůže lidem z 15 vyloučených lokalit v Ostravě nová strategie?

Ostrava - Ostrava schválila novou a komplexní strategii sociálního začleňování lidí z vyloučených lokalit do roku 2018. Společně s úřady ji připravila vládní agentura, která se na pomoc ve vyloučených lokalitách specializuje. V Ostravě žije podle průzkumu v patnácti takových oblastech kolem 12 tisíc lidí. Naplnění plánů strategie počítá s novými sociálními byty, pracovními místy pro dlouhodobé nezaměstnané nebo navýšením počtu speciálních pedagogů ve školách. Ostrava chce na to získat 900 milionů z evropských fondů.

Podle kunzultanta Agentury na sociální začleňování Martina Navrátila má nový strategický plán šanci na úspěch, protože úřady a sociální pracovníci budou řešit problémy lidí z vyloučených lokalit komplexně. „Dosud se řešily spíše jednotlivosti. Nyní se aktivity propojí. A věřím, že jsme poučeni z některých minulých programů, které moc úspěšné nebyly. Nyní už víme, co máme dělat jinak,“ uvedl Navrátil.

Ostrava chce mít do tří let 200 sociálních bytů

Jedním z hlavních cílů je zvýšit zaměstnanost lidí, kteří se na legálním trhu téměř nemohli uplatnit. V Ostravě zatím fungují dvě takzvané sociální firmy, které zaměstnávají znevýhodněné a dlouhodobě nezaměstnané lidi. Jednou z nich je společnost Centrom Impex, která například vystěhovává a likviduje nábytek ze zrušených skladů a jiných prostor. „Dělám v této firmě pět let a jsem rád, že něco vůbec mám. Jsem starší člověk, navíc Rom,“ uvedl dvaapadesátiletý Miroslav Jano. Do tří let by podobných firem mělo vzniknout ve městě osm. Zaměstnat mají také asi 250 dlouhodobě nezaměstnaných.

Sociálních bytů, které by byly alternativou pro ubytovny, má mít podle nové strategie Ostrava do roku 2018 asi dvě stě. „Nové sociální byty bychom mohli vytvořit ve Slezské Ostravě, Radvanicích a Bartovicích, Porubě a dalších obvodech,“ potvrdil náměstek primátora Ostravy pro sociální záležitosti Zbyněk Pražák z KDU-ČSL.

Podívejte se na speciální vysílání ČT24 na toto téma z Ostravy:

Studio ČT24

Asi 500 dětí má dostat šanci na lepší start v předškolních klubech

Další aktivity chce město zacílit na předškoláky ze sociálně znevýhodněného prostředí tak, aby měly šanci ve škole obstát. I když některé školy i občanská sdružení speciální předškolní přípravu nabízejí, nová strategie počítá s tím, že takzvané předškolní kluby by mohlo navštěvovat až pět set budoucích prvňáků.

Měl by se také zvýšit počet speciálních pedagogů ve školách, které děti z vyloučených lokalit navštěvují. Například učitele Základní školy Gebauerova v Ostravě-Přívoze už nyní doplňuje osm asistentů. Ze znevýhodněného prostředí pochází 97 procent tamních žáků. Připravovat se do školy doma, to většina z nich nezná. Pak mají problém zvládnout učivo. „Pomáhám dětem, které jsou pozadu, učím se s nimi i odpoledne,“ uvedla asistentka Blanka Myšková.

Počet sociálně vyloučených lokalit v Ostravě: 15

Počet lidí, kterých se týká sociální vyloučení: asi 12 tisíc

Počet ubytoven: 42

Nový strategický plán počítá s navýšením speciálních pedagogů, případně psychologů v této i dalších školách. Právě Gebauerova škola má aktuálně problém s financováním těchto zaměstnanců. „Jsou financováni z rozvojového programu. O peníze na ně musíme žádat každý rok znovu. A částka na jejich platy nikdy neodpovídá našim požadavkům. Letos nám chybí 450 tisíc,“ řekla ředitelka školy v Gebauerově ulici Radka Hanusová. Kraj požádal ministerstvo školství k uvolnění peněz. Po výměně šéfa resortu ale není jasné, kdy k tomu dojde.

Starosta Vítkovic je k nové strategii města skeptický

Martin Navrátil z Agentury pro sociální začleňování upozornil, že sociální situace řady lidí nejen v Ostravě se v nejbližších měsících ještě zhorší v souvislosti se změnou systému schvalování doplatků na bydlení. V Moravskoslezském kraji se mohou dostat do tíživé situace stovky rodin, kterým se samosprávy rozhodly neschválit tyto dávky. A bez nich si nebudou moci dovolit zůstat v ubytovnách. Šanci získat byt přitom většinou nemají.

Podle starosty Ostravy-Vítkovic Petra Dlabala z ČSSD nemá nový ostravský plán velkou naději na úspěch. „Jsem dost skeptický. Lidé musí chtít, aby jím bylo pomoženo. Například program sociální inkluze právě proto příliš úspěšný nebyl,“ zdůraznil Dlabal. Dodal, že obvod aktuálně trápí to, že problémoví občané se začali ve větším množství stěhovat do vítkovických soukromých domů. „Ostatní si stěžují, nevíme, jak tomu čelit,“ řekl.