Rozbité silnice a málo investic - dvě osady se chtějí odtrhnout od Ledče nad Sázavou

Dvě příměstské části Ledče nad Sázavou se chtějí odtrhnout od města. Osady Vrbka a Sychrov se cítí opomíjené - místní si myslí, že lépe se jim bude žít jako součást sousední samostatné obce Kozlov. Hlavní argumet - osady snáze dosáhnou na dotace a víc se tam bude opravovat.

Obyvatelé osad Vrbka a Sychrov, se kterými redaktor ČT mluvil, se shodují, že do těchto příměstských částí Ledče nad Sázavou nejdou skoro žádné peníze. Naopak město Ledeč prý  z obcí peníze jen odčerpává. Ze státního rozpočtu dostává na místní obyvatele zhruba milion korun ročně, ale za 30 let do osad město investovalo dohromady jen asi 300 tisíc korun. Naopak ale Ledeč nad Sázavou prodala v osadách obecní majetek, pozemky i budovu bývalé školy, kde později sídlil obecní úřad a knihovna.  

Jedním z nespokojených obyvatel je sedmdesátiletý Jaroslav Pecha. Ve Vrbce žije od narození, býval předsedou JZD a vedl i tamní osadní výbor. Teď říká, že se v obci žilo lépe předtím, než se před 30 lety připojila k Ledči nad Sázavou. Příkladem jsou podle něj zarostlé a zpustošené rybníky. Jeden dokonce podle něj Ledeč používá jako skládku odpadů. „Chceme odejít, protože 30 let nám už stačilo. Vždy nastoupili noví starostové, slibovali, a skutek utek,“ uvedl Jaroslav Pecha.

Další obyvatelé Vrbky a Sychrova poukazují na rozbité cesty, které si musejí spravovat svépomocí. Nelíbí se jim neposekané pozemky, které zarůstají plevelem, a poukazují i na chybějící chodníky a kanály hluboko pod úrovní okolí, kam by mohly spadnout děti a zranit se. 

Vedení Ledče nad Sázavou ze snahy o odtržení radost nemá, ale lidé z osad už s nimi nechtějí jednat, takže se teď domlouvají podmínky odloučení. „Chtěli jsme je přesvědčit, že nové vedení by o ně pečovalo lépe, nicméně nás hodili do jednoho pytle a už s námi odmítli dál jednat,“ konstatoval Jan Drápela (SZ), místostarosta Ledče nad Sázavou.

Město Ledeč sice deklarovalo, že v odchodu obcím bránit nebude, ale minulý týden poslalo všem obyvatelům varovný dopis. V něm vyjmenovává všechna negativa odloučení. Například se v něm píše,  že se děti nemusejí dostat do ledečských školek, že se lidem zvýší cena za vodu nebo že jim přestane Ledeč vyvážet popelnice a že vypne veřejné osvětlení. 

Takový dopis ale místní považují za vydírání a ještě víc je to utvrdilo v názoru, že je potřeba odpojit se co nejdřív. Jaromír Brabec, mluvčí místních obyvatel uvedl, že v dopise jsou dezinformace, jde podle něj jednoznačně o polopravdu. Dodal také, že dopis obyvatele osad naopak ještě spojil. Místostarosta Ledče nad Sázavou Jan Drápela (SZ) ale oponuje, že dopis vůbec jako vydírání míněn nebyl: „Brali jsme to jako objektivní informaci našim spoluobčanům o tom, co je čeká v případě odloučení do jiné obce,“ uvedl místostarosta.

Vrbka a Sychrov se chtějí odloučit z ledečského katastru a připojit k sousednímu Kozlovu. Tamní zastupitelé s tím souhlasí. Jsou připraveni v obcích investovat, 30 let to prý nikdo nedělal. „Bude se muset investovat do cest a obecních prostranství,“ uvedl Josef Borovský (nestr.), starosta Kozlova.

Mluvčí obyvatel osad Vrbka a Sychrov Jaromír Brabec byl hostem ve studiu Událostí v regionech. Na otázku, jestli situaci přeci jen nešlo řešit dohodou, uvedl, že zástupci Ledče nad Sázavou začali brát požadavky nespokojených lidí z osad vážně teprve ve chvíli, kdy jim přinesli petici o odtržení. „S vedením Kozlova jsme se domluvili na spravedlivém rozdělování daňových výnosů z obcí,“ uvedl v reakci na otázku, proč by měl Kozlov do jejich osad investovat více, než dosud činilo město Ledeč nad Sázavou.

V pondělí 22. 6. by se měli sejít zastupitelé Ledče nad Sázavou a zastupitele obce Kozlov - budou řešit podmínky administrativního přechodu obou osad pod Kozlov a případné majetkové vyrovnání.

Osady se chtějí odtrhnout od Ledče nad Sázavou (zdroj: ČT24)