Muž obviněný z ubodání knihovnice v Horní Bříze je ve vazbě

Plzeň – Z vraždy knihovnice v Horní Bříze policie v pátek obvinila devětadvacetiletého muže. Muž je podezřelý, že 25. května ubodal k smrti v knihovně osmadvacetiletou ženu. Na návrh Krajského státního zastupitelství v Plzni poslal soud muže v sobotu do vazby.

Pachatel z místa čina utekl, avšak policie ho pomocí psovodů dopadla zhruba po půl hodině v ubytovně nedaleko nádraží. Vrah knihovnu často navštěvoval a surfoval na internetu. Podle médií se v osudný den se ženou zamkl uvnitř knihovny, donutil ji k telefonátu do televize Nova a požadoval, aby na místo přijel televizní štáb. Potom ji ubodal velkým kuchyňským nožem. Lidé, kteří za dveřmi slyšeli křik ženy, se pokoušeli vyrazit dveře dokonce i hasicím přístrojem, pak je ale otevřel vrah sám a dle tvrzení svědků z místa v klidu odešel. Obec po činu knihovnu uzavřela.

Podezřelý muž byl po dopadení po lékařském vyšetření umístěn na uzavřené oddělení psychiatrie. Jak tehdy řekla policejní mluvčí Martina Kohoutová, trestní stíhání konkrétní osoby může být zahájeno až podle výsledků znaleckého posudku o duševním zdraví pachatele, jehož vypracování může trvat několik týdnů.

Muž byl už letos nedobrovolně hospitalizován v psychiatrické nemocnici v Dobřanech, lékaři ho pak propustili. Dva dny po činu odvolal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ředitele nemocnice Vladislava Žižku. Postavila se za něj většina ze zaměstnanců, podpořili ho i další psychiatři a psychiatrické léčebny.