Letecké muzeum v Olomouci končí. Město chce budovu zbourat

Olomouc – Letecké muzeum v Olomouci, které sídlí v bývalém vojenském hangáru v Neředíně, po pěti letech provozu končí. Magistrát dal provozovatelům výpověď z nájmu. Zástupci radnice tvrdí, že budova je v dezolátním stavu a není bezpečná pro návštěvníky. Chtějí ji rychle zbourat. Vedení muzea zatím marně hledá náhradní prostory, do kterých by více než dvacet unikátních strojů přestěhovalo.

Letecké muzeum v Olomouci už stojí na zbořeništi. Ostatní hangáry jsou srovnané se zemí. Byly staré a zanedbané. Naposledy je využívalo sovětské okupační vojsko. Magistrát teď netrpělivě čeká, až nájemce vyklidí prostor.

Město: Muzeum zanedbalo zabezpečení areálu

Rozhodnutí magistrátu zrušit muzeum v Neředíně následovalo po kontrole, která dopadla velmi špatně. Hlavním problémem je podle úředníků vadná elektroinstalace, děravá střecha, chybějící hromosvody. Není tam natažená voda, nejsou tam toalety pro návštěvníky. Navrhli demolici a radní souhlasili. „Stav budov je kritický. Nájemce se měl starat o další zabezpečení celého areálu, ale dělal to jen velmi omezeně,“ uvedl primátor Olomouce Antonín Staněk z ČSSD.

Ředitel muzea Zdeněk Svobodník se hájí tím, že na opravy neměli peníze. „Nejsou tady vyřešené majetkoprávní vztahy. Pod částí hangárů jsou soukromé pozemky, což je problém při shánění dotací nebo sponzorů,“ řekl. Z postupu magistrátu je velmi zklamaný. „Nechají nás pozvolna objekty opravovat a pak nám dají výpověď. Muzeum roky budovali dobrovolníci ve svém volném čase a za své peníze. A velký problém je, kam to všechno přestěhovat,“ uvedl.

Desítky letadel jsou podle něho v hangáru napasované na milimetry. Je tam například první československý proudový letoun L-29 Delfín, bitevní vrtulník MI-24, stíhačky MIG 21, podzvukový bitevník SU-25 a další stroje, letecká technika, trenažéry, motory a také archiv.

Nazmar přijdou stovky hodin práce dobrovolníků

Například Juraj Kardian dojížděl do Olomouce každý víkend až z Bratislavy. Budování muzea a opravám strojů věnoval stovky hodin. Teď už jen pomáhá se stěhováním. „Nevzdáváme to, budeme bojovat za zachování muzea,“ řekl člen 1. leteckého školního pluku, který muzeum v roce 2009 založil.

Uzavření muzea lituje i předseda Svazu letců České republiky generál Jiří Kubala. „Mělo to v Olomouci své místo, protože tento region je s letectvím historicky spjatý. Především je ale škoda likvidovat něco, co se podařilo vybudovat díky entuziasmu a práci řady lidí, kteří věřili, že to má v této lokalitě perspektivu,“ řekl Kubala.

S žádostí o prodloužení smlouvy ředitel neuspěl

Podle mluvčí magistrátu Radky Štědré ale provozovatelé nenaplnili očekávání města. „Město záměr a projekt podporovalo. Nyní to ale vypadá, že realita je jiná než ambice,“ konstatovala Štědrá. Přestože výpověď z nájmu platí už od 31. ledna, ředitel Svobodník požádal o prodloužení nájemní smlouvy. Radní dnes žádost projednali, ale zamítli ji. „Nájemce už je v těchto prostorách neoprávněně. Budovy jsou v dezolátním stavu, nejsou provozuschopné a nebudou už určené k nájmu,“ uvedl ředitel Správy nemovitostí v Olomouci Roman Zelenka.

Zdeněk Svobodník na internetových stránkách muzea žádá o podporu v boji za jeho záchranu a zároveň o pomoc při shánění náhradních prostor. Letecké muzeum v Neředíně ročně navštívilo až deset tisíc lidí.