Středočeský kraj si dlouhodobě najme zámek Přerov nad Labem

Přerov nad Labem - Český rozhlas a Středočeský kraj se předběžně domluvily na dlouhodobém pronájmu zámku v Přerově nad Labem. Hejtmanství ho chce opravit a propojit s tamním skanzenem lidových staveb. Původní variantu – prodej zámku - zamítla před měsícem Rada Českého rozhlasu.

Zámek v Přerově nad Labem by už brzy mohl začít sloužit veřejnosti. Podle předběžné dohody by dvoupatrovou památku obehnanou vodním příkopem dostal Středočeský kraj od Českého rozhlasu do nájmu na 50 let. Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) konstatoval, že jde o to, aby kraj mohl do majetku Českého rozhlasu investovat. „V případě, že by se rozhodli ho prodat, tak abychom měli předkupní právo,“ vysvětlil plány kraje Miloš Petera.

Český rozhlas nechce zatím předběžnou dohodu s hejtmanstvím příliš komentovat. Dlouhodobý pronájem ale připouští. „Středočeský kraj nás kontaktoval, my se Středočeským krajem jednáme, ale vše je opravdu na samém počátku. Uvidíme, která varianta bude pro Český rozhlas lepší,“ uvedl mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna s tím, že druhou variantou by bylo nové výběrové řízení na prodej zámku. „V současné době to závisí zejména na analýze konkrétních podmínek, za kterých bychom případně mohli přerovský zámek dlouhodobě pronajmout,“ uvedl Jiří Hošna.

Zámek v Přerově nad Labem sloužil jako rozhlasový archiv. Opuštěný je od roku 2000. Rytířský sál i další zhruba desítku místností chce hejtmanství za 35 milionů korun opravit. Krajské opozici se to ale nelíbí. Předseda kontrolního výboru kraje Jan Skopeček (ODS) uvedl, že investice 35 milionů korun se mu zdá vysoká. „Myslím, že by peníze šly využít lépe, například na opravy středních škol. Středočeský kraj má daleko naléhavější investice než zrovna zámek v Přerově,“ uvedl Jan Skopeček (ODS), předseda kontrolního výboru Středočeského kraje. Doplnil, že kraj má už nyní spoustu zbytného majetku, který nepotřebuje a který chce prodat.

Vodní tvrz přestavěná v šestnáctém století na renesanční zámek stojí v centru obce a právě toho chce Středočeský kraj využít. Hejtmanství ho chce propojit s blízkým skanzenem lidových staveb, který ročně navštíví 40 tisíc lidí. Zámecká expozice, která by v prostorách mohla vzniknout, by se sousedním skanzenem korespondovala.

Jan Vinduška, ředitel Polabského muzea, uvedl, že v přerovském zámku by vznikla expozice věnovaná Ludvíku Salvátoru Toskánskému, zakladateli skanzenu v Přerově nad Labem. „Máme bohatou sbírku obrazů, plastiky, ukázali bychom, i jak fungovala správa poddanských velkostatků,“ dodal Jan Vinduška. Na zámku by také vznikla expozice sádrových plastik od Jeana-Pierra Dantana, který v polovině 19. století vytvořil sádrové karikatury známých osobností. První návštěvníci by zámeckou branou mohli projít nejdřív za dva roky.

Zámek v Přerově n. Labem si dlouhodobě pronajme Středočeský kraj (zdroj: ČT24)