Na Sokolovsku padly noční teploty pět stupňů pod nulu

Ačkoliv se v Čechách během dne rtuť teploměrů vyhoupne až k dvaceti stupňům, kvůli jasné obloze padla časně zrána pod nulu. V Šindelové na Sokolovsku tak naměřili téměř minus pět stupňů Celsia, na druhou polovinu května nezvykle nízkou teplotu.

Teplota vzduchu ve dvou metrech nad zemí v noci v Šindelové klesla na minus 4,6 stupně Celsia, podle pozorovatele Českého hydrometeorologického ústavu Rudolfa Kovaříka nejnižší hodnota za poslední čtyři roky. K bodu mrazu klesaly v noci teploty i na dalších místech na západě Čech, například v Krásném Údolí.

K nízkým teplotám na západě Čech přispěla jasná obloha v noci. Severozápad republiky ale současně s tím díky minimální oblačnosti čekají příjemné letní teploty během dneška i soboty. Vystoupat by mohly až ke dvaceti, respektive jednadvaceti stupňům.

„Během dnešního dne bude nejvíc oblačnosti na jihu a východě republiky, směrem k severozápadu bude postupně oblačnosti ubývat,“ potvrzuje meteoroložka ČT Marie Odstrčilová. „Pršet by mělo jen výjimečně, spíše odpoledne a navečer na východě a jihovýchodě Moravy.“ V Čechách se tak budou teploty pohybovat mezi 16 a 20 stupni, kdežto na Vysočině může být pouhých třináct.

Obdobný scénář čeká republiku i v sobotu, jih a východ Moravy se musí připravit na vytrvalejší déšť a teploty mezi 13 a 17 stupni.