Lichtenštejnové se na chvíli vrátili do Opavy

Opava – Vládce jednoho z nejmenších států Evropy Lichtenštejnska Hans Adam II. přijel do Opavy. Není to náhodou. Jeho předkové patřili k nejvýznamnějším moravským šlechtickým rodům a na Opavsku působili 400 let. Kníže se dodnes nechává titulovat také jako vévoda opavský a krnovský. V lichtenštejnském erbu přetrvaly i atributy Slezska, Opavy a Krnova.

Na uvítanou soukromé návštěvy, o kterou Opava usilovala řadu let, dostal kníže Hans Adam II. čtyři sta let starou minci, kterou nechali razit jeho předkové. Monarcha, který patří k nejbohatším evropským vládcům a vlastní mimořádnou sbírku umění, stráví v Opavě dva dny. „Je to pro nás velká čest,“ uvedl primátor Opavy Martin Víteček z ANO.

Jedinou veřejnou akcí byl křest knihy Lichtenštejnové - Historie a sídla knížecího rodu od zakladatele a předsedy opavského Historického spolku Lichtenštejnů Pavla Juřici, která mapuje historii rodu a sleduje jeho vývoj až do současnosti.

Lichtenštejnové přišli v Česku o obrovský majetek. Postavili mimo jiné Lednicko-valtický areál. O část je připravila pozemková reforma po 1. světové válce, zbytek jim zabavili komunisté po 2. světové válce. Byli označováni za kolaboranty s Němci, důkazy o tom jsou však velmi sporné. Uplatnění takzvaných Benešových dekretů na jejich majetek byl příčinou vleklého sporu. Po desítkách let chladných vztahů se diplomatické styky podařilo obnovit roku 2009.

Hans Adam II. úspěšně vládne Lichtenštejnsku, kde funguje monarchie s přímou demokracií, 25 let. Za jeho panování stát vstoupil do OSN. Kníže klade velký důraz na kvalitní vzdělávání a funkční státní správu. Starost o umělecká díla započali jeho předkové v čele s knížetem Karlem I. a Hans Adam II. v tom pokračuje. Po válce a nuceném odsunu musel rod část děl zachráněné sbírky prodat. Právě Hans Adam II. provedl v sedmdesátých letech reorganizaci majetku a začal pak umění opět nakupovat. „V Opavě stáli Lichtenštjnové mimo jiné u zrodu Slezského zemského muzea. Koupili pozemek a zakoupili mnoho exponátů,“ uvedl mluvčí opavské radnice Roman Konečný. Části rozsáhlé sbírky umění Lichtejštejnů, do které patří mimo jiné desítky Rubesových obrazů, jsou vystaveny ve Vaduzu v Lichtenštejnsku a v rakouské Vídni.