Policisté objevili pervitin na Blanensku i v Brně. Výrobci si vydělali miliony

Jižní Morava – Až pět tisíc léků, z nichž bylo možné vyrobit 340 gramů pervitinu, objevili policisté v laboratoři na jeho výrobu ve Vilémovicích na Blanensku. Ten mohli podle vyšetřovatelů na černém trhu prodat zhruba za 700 tisíc korun. Za výrobu drog nyní hrozí dvěma mužům až desetileté vězení. To hrozí i muži z Brna, který si prodejem pervitinu vydělal šest desítek milionů.

Nakoupili léky v Polsku, v Česku z nich pak vyrobili pervitin a ten podle policie prodávali svým známým. Podle odborníků až 80 procent této drogy se vyrábí právě z léků nakoupených v Polsku. Tam totiž jejich prodej není regulován, zatímco od roku 2009 v tuzemských lékárnách jich lidé nakoupí jen omezený počet, a to navíc až po předložení občanského průkazu. „Polsko by mělo v létě schválit vyhlášku, která bude prodej regulovat podobně jako u nás a od roku 2017 plánuje změnu zákona,“ vysvětlil ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Kromě dvou mužů ve věku 36 a 44 let je stíhána i šestadvacetiletá žena, která je z prodeje drog podezřelá. Tím si mohli vydělat na černém trhu i tři čtvrtě milionu. „Zadrželi jsme je v momentě, kdy léky drtili, aby z nich mohli vyrábět pervitin. Sami jsou na něm závislí,“ řekl kriminalista Martin Holub, který se případem zabývá. Ve Vilémovicích našla policie kromě léčiv také velké množství laboratorního skla.

„Oba byli vzati do vazby a teď jim hrozí trest odnětí svobody v délce až deset let,“ okomentoval současné dění Houb. Dodal, že letos je to už jeden případ výroby a prodeje drog, který byl odhalený na Blanensku. Loni za stejný časový úsek zjistila policie v tomto regionu 27 podobných případů. Podle Holuba je pokles důkazem, že síť výrobců drog na Blanensku je oslabená. Důvodem jsou četné zásahy, které minulý rok proběhly.

Pervitin na Blanensku za stovky tisíc, v Brně za miliony

Deset let za výrobu drog hrozí i čtyřiačtyřicetiletému muži z Brna. Ten podle kriminalistů od poloviny roku 2013 vyrobil ve svém bytě pervitin za zhruba 58 milionů korun. Omamnou látku používal sám a prodával ji i dalším narkomanům. Muž je stejně jako dva výrobci z Blanenska ve vazbě.

Při domovní prohlídce policisté objevili u něj v bytě také sušenou marihuanu, chemikálie a kanystry s toluenem. Nyní se snaží vypátrat, odkud léky na výrobu pervitinu pocházely a kdo s ním na jeho prodeji spolupracoval.

Podle kriminalistů je pervitin na jižní Moravě nejužívanější tvrdou drogou. Gram se prodává za zhruba tisíc korun. Jen v Brně odhalí kriminalisté ročně 40 pervitinových laboratoří. „Na trhu s pervitinem byl zaznamenán i výskyt velmi kvalitního neředěného pervitinu a také pervitin ve formě krystalů, který je vyráběn organizovanými skupinami původem především z Vietnamu,“ doplnila mluvčí policie Petra Vedrová.