Vinaři lákají turisty na slevy. Na jižní Moravě funguje nová Pálava card

Jižní Morava - Vinaři a podnikatelé přestali pasivně vyčkávat turisty, ale začali je aktivně lákat. Na jižní Moravě tak přibývá agroturistických projektů. Od května tak třeba nově funguje takzvaná Pálava card. Ta turistům hromadně nabízí slevy na nejrůznější služby a produkty přímo v srdci vinařského kraje.

„Chceme turistům nabídnout veškeré informace, ale zároveň jim dát i nějaký bonus. Tím je právě minimální desetiprocentní sleva u našich partnerů,“ vysvětlil autor projektu David Hladký. Pod Pálava card je jich sdružených celkem 116 a výhodnější ceny mají tak její držitelé nejen u 26 vinařů, ale i při návštěvě památek nebo rezervaci ubytování. „Součástí karty je i brožura, kde je mapa všech těchto služeb,“ dodal Hladký.

Pomocí nové karty se snaží turisty nalákat na jižní Moravu do velkých vinařských center, ale i k malým soukromým vinařům. „Máme dva druhy karet, rodinnou a pro jednotlivce. Pro dva dospělé a dvě děti stojí 399 korun a pro jednoho dospělého o dvě stě méně,“ řekl autor projektu. Zájemci si ji mohou pořídt v jakémkoli Turistickém informačním centru.

Karta se vyplatí, ale ne při jediném použití

Ve většině zapojených vinařství dostanou turisté díky kartě slevu deset procent na veškeré víno. Někteří vinaři ale podle brožury nabízí i slevy vyšší. „Na Pálava-card nabízíme slevu dvacet procent na veškerý sortiment, na láhve. A dvacet procent na degustaci,“ potvrdil výhodnější slevy Radim Sokolář z Vinařství pod Hradem. Cenové rozpětí za láhev je v rodinné firmě v Klentnici od 130 do 250 korun. Sleva za jeden kus pak vychází až na padesát korun.

Levněji můžou turisté díky kartě i složit hlavu v některém z vybraných hotelů a penzionů, které se do projektu zapojily. Na ubytování mají slevu až 25 procent, a je tak možné ušetřit za několikadenní pobyt i čtrnáct set korun. Právě při dlouhodobějším ubytování se turistům vrátí počáteční investice do karty.

Jak být správnými hostiteli se učí i studenti

Jak správě přilákat a následně přivítat návštěvníky jihomoravského regionu se učí studenti vinařské školy ve Valticích, která jim nabízí speciální obor zaměřený na agroturistiku. V rámci praxe se tak učí třeba prezentovat víno ve školní vinotéce. „Klademe ve výuce důraz na náš region, snažíme se, aby žáci měli vztah k regionálním produktům. I proto jsme zbudovali školní lihovar a pálenici, kde zpracováváme ovoce z našich sadů a tyto produkty pak nabízíme k prodeji,“ vysvětlila ředitelka školy Ivana Machovcová.

Takto se snaží, aby studenti neodcházeli do větších měst, ale zůstali v jihomoravském regionu. „Díky tomuto oboru se agroturistikou mohou v tomto regionu dobře uživit,“ dodala ředitelka. K turistům jsou vstřícní ale i v Pavlově nebo Velkých Pavlovicích. Vinaři tam totiž drží takzvanou vinařskou pohotovost. V sezóně mají rozpis se službami, aby každý den byly pro turisty otevřené minimálně dva sklípky.