Taxikářku z Třince přepadl lupič s pepřovým sprejem

Třinec – Policisté dopadli mladíka, který přepadl třineckou taxikářku. Nastříkal jí do očí pepřový sprej, oloupil ji a utekl. Policisté muže dopadli také díky iniciativně kolegů přepadené ženy, kteří začali násilníka sami pronásledovat. Podle nich jde o narkomana.

Dvaačtyřicetiletá Bibiana Štelbecká dělá taxikářku teprve několik týdnů. Živí tři děti a potřebuje si přivydělat. Sotva se trochu zorientovala v novém prostředí, zažila přepadení. „Přišel mladík, který se tvářil, že chce někam odvézt. Řekl ale, že u sebe nemá peníze, že je má doma. Odešel, zanedlouho se vrátil a přes okno mi nastříkal sprej do očí a úst,“ líčila Bibiana Štelbecká. Než se vzpamatovala, přišla o pět tisíc korun.

Útočníka začali stíhat policisté se psem a nezávisle na nich i třinečtí taxikáři. Za několik hodin ho dopadli. Podle taxikáře Patrika Krella jde o člena tamní komunity narkomanů. Policisté obvinili dvaačtyřicetiletého mladíka z loupežného přepadení. Přiznal, že ženu přepadl, protože potřeboval peníze. Hrozí mu až deset let vězení.

Taxikáři bývají častými oběťmi násilníků. Před rokem byli zastřeleni tři taxikáři z Prahy. Policii se zatím jejich vraha nepodařilo vypátrat. Roku 2012 dva muži zavraždili a okradli o čtyři tisíce korun taxikáře z Liberecka. Rok předtím jeden zákazník, který se nechal svézt z Prahy do Čelákovic, zaplatil taxikáři smrtelnou ranou nožem. Roku 2010 devatenáctiletý mladík ubodal čtrnácti ranami taxikáře, který ho vezl ze Žďáru nad Sázavou do Polné.

Podle předsedy odborového svazu taxikářů Pavla Jelínka je riskantní brát anonymní pasažéry, kteří se neohlásí na dispečinku taxislužby. Riziko možného útoku také snižují bezhotovostní platby.