Stará vražda pachatele dostihla. Za smrt barmana dostal 17 let

Zlín – Trest 17 let za mřížemi vyměřil Krajský soud ve Zlíně Janu Prokopovi. Odsouzen byl za čtrnáct let starou vraždu číšníka. Policie pachatele dopadla loni v červnu, na případu pracoval i speciální tým Tempus, jehož úkolem je vyšetřovat právě letité případy uzavřené bez dopadení viníka. Sám Prokop svou vinu odmítá.

Jan Prokop vraždil kvůli zisku, alespoň podle státního zástupce Romana Kafky. Kvůli penězům, cigaretám, alkoholu a mobilům ubodal v roce 2001 v restauraci na zlínském sídlišti Jižní Svahy osmnáctiletého číšníka. Provozovateli restaurace vznikla škoda necelých 30 tisíc korun.

Mrtvého mladíka našla za barem až druhý den žena, která přišla do hospody U Jelínka uklízet. Pachatele se tehdy kriminalistům najít nepodařilo, neměli dostatek důkazů k zahájení trestního stíhání. Prokop byl už před lety mezi podezřelými, nakonec ho ale policie dopadla až loni v červnu. Do dříve neúspěšného vyšetřování se zapojil i speciální tým Tempus, jehož úkolem je vyšetřovat letité případy dříve uzavřené bez pachatele.

Promlčecí lhůty u závažných trestných činů

  • Vražda – od 15 do 20 let. Horní hranici promlčitelnosti předurčuje třeba brutální provedení nebo rasový motiv
  • Znásilnění - od 5 do 15 let, rozhodovat může vážnost zranění oběti
  • Podvod - od 3 do 10 let, pokud je pachatel třeba členem organizované skupiny, nebo pomáhá teroristům
  • Rvačka - 3 až 5 let podle míry poranění obětí
  • Genocida, mučení - nepromlčitelné

Prokop u soudu uvedl, že číšníka znal, tykali si, půjčovali si cédéčka a počítačové hry. „Jsem nevinen, nic takového jsem nespáchal,“ hájil se Prokop, kterého k soudu přivezla eskorta z vazební věznice. Jeho tehdejší přítelkyně policistům po letech řekla, že Prokopa nad ránem v jejich bytě viděla. U soudu potvrdila, že byl sehnutý nad taškou s mincovníky a lahvemi alkoholu. Na bundě prý měl krev a byl podrážděný. Podle ní se poté jednou navíc prořekl, když tvrdil, že „ho nechtěl zabít“. Žena opožděné klíčové svědectví vysvětlila tím, že se Prokopa, s nímž má dceru, dříve bála.

Soud potrestal vraha mladého barmana (zdroj: ČT24)

Možnost nápravy? Podle znalkyně minimální

Podle žalobce Romana Kafky byla vražda navíc spáchána zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Vrah číšníka zabil čtrnácti bodnými ranami do horní poloviny těla, hlavy a krku. Mladík neměl šanci se ubránit. Podle Kafky byl po útoku, který trval asi pět minut, při vědomí, vnímal bolest i blížící se smrt.

Prokop byl navíc podle policie v minulosti desetkrát trestán za majetkovou i násilnou trestnou činnost. Pobíral invalidní důchod, pracoval příležitostně načerno a často pil alkohol. Podle psycholožky je psychopatický, jeho osobnost je silně disociální s agresivním potenciálem a rysy emocionální nezdrženlivosti. Možnost resocializace je u něj podle znalkyně minimální až nulová.

Podle předsedkyně senátu Ivety Šperlichové soud neměl o Prokopově vině pochybnosti. Podle ní Prokop napadl mladého člověka, který útok nečekal a byl unavený po dlouhé noční směně. „Útok musel být brutální a bolestivý. Utrpení, které poškozený musel zažívat, si asi nikdo nedovede představit,“ uvedla Šperlichová.

Speciální skupina TEMPUS (latinsky čas, doba) vznikla v březnu roku 2013. Zabývá se vyšetřováním zločinů a trestných činů, které byly  spáchány v minulosti a i přes intenzivní práci policie se je nepodařilo objasnit. Tempus má jediného stálého člena - velitele týmu. Ten si své kolegy vybírá individuálně ke každému případu.

Zlínská vražda na Jižních Svazích je již třetím vyřešeným zločinem, který se dostal až k soudu. Nedávno zlínský krajský soud uložil pracovníkovi ochranky Martinu Bódišovi podruhé 14 let za vraždu podnikatele z roku 2005. Bódiš se ale opět odvolal k vrchnímu soudu. Naopak Městský soud v Praze pravomocně zprostil obžaloby z pražské vraždy vymahače dluhů z roku 1993 čtyři muže.

Zlínského kraje se týká i další kauza objasněná týmem Tempus v tomto týdnu. Soud vzal měsíc před promlčením věci do vazby Jiřího Večeře, údajného vraha podnikatelů Miroslava Kovaříka ze Zlína a Františka Blažíčka z Uherského Hradiště. Muži byli zapleteni do nelegálních obchodů s lehkými topnými oleji. Kovařík v roce 1995 zemřel při explozi automobilu s nastraženou náloží, Blažíček byl zastřelen.