Policie rozprášila dva drogové gangy, obvinění čelí 22 lidí

Liberecko/Šluknovsko - Policie obvinila dvě skupiny Vietnamců, kteří na českém území údajně vyráběli a distribuovali metamfetamin. Jedna ze skupin působící na Liberecku měla z polského léčiva vyrobit drogy za 70 milionů korun, šluknovská skupina dodala do Německa nejméně 30 kilogramů pervitinu. Operace Krejčí, na níž policisté a celníci spolupracovali s německými kolegy, vyvrcholila na začátku dubna. Obvinění čelí celkem 22 lidí, 20 z nich skončilo ve vazbě.

Organizovaná skupina výrobců drog, jejíž členové žili převážně na území Libereckého kraje, se údajně zabývala jak velkoobjemovou výrobou metamfetaminu, tak jeho následným prodejem v Čechách a v Německu. Celkem prý vyrobila minimálně 70 kilogramů drogy, a to z léku cirrus, který obsahuje pseudoefedrin. „Celková bilance je 18 obviněných osob, z toho je 16 stíhaných vazebně pro nejvyšší právní drogovou kvalifikaci, která je v České republice možná,“ sdělil ředitel Národní protidrogové centrály Policie ČR Jakub Frydrych. Zadrženým hrozí 8 až 12 let odnětí svobody. 

Druhá skupina údajně působila ve Šluknovském výběžku v tamních tržnicích, odkud dodávala pervitin Němcům, kteří zajišťovali jeho další distribuci. „Několik organizovaných skupin z Německa vysílalo své kurýry, kteří v oblasti tržnic šluknovského výběžku přebírali drogové zásilky v hmotnosti okolo dvou kilogramů, které následně dopravovali do Německa,“ vysvětlil vedoucí Celní protidrogové jednotky Pavel Hoffman. V letech 2012 až 2015 prý skupina zorganizovala několik desítek transportů drog.

Brífink k mezinárodní protidrogové operaci (zdroj: ČT24)

„Operace vyvrcholila 8. dubna, bylo při ní nasazeno 75 celníků a policistů, bylo provedeno několik domovních prohlídek i prohlídek jiných prostor,“ popsal akci Hoffman. Celníci a policisté zadrželi čtyři údajné hlavní organizátory, kteří mohou být v případě prokázání viny odsouzeni na 10 až 18 let vězení.

Operace by podle Hoffmana nebyla možná, kdyby nedošlo k úzké spolupráci mezi českou a německou stranou. Mění se prý také trendy distribuce drog. „Ubývá drogové turistiky, při níž konkrétní uživatelé zajíždí na tržnice a nakupují malá množství látky. To je výsledek trvalého společného tlaku celních a policejních orgánů jak na území České republiky, tak v Německu,“ konstatoval Hoffman.