Privatizace v Brně přijde draho lidi i magistrát. Chystají se žaloby

Brno – Zastupitelé Brna schválili prodej 25 domů, kterých se dotklo prosincové pozastavení privatizace. Nově budou byty prodávány za cenu místně obvyklou, stávající žadatelé dostanou slevu 25 procent jako kompenzaci za změnu podmínek v průběhu privatizace. Lidem se ale postup města nelíbí. I přes nabídnutou slevu znamenají nové podmínky pro privatizující, že za byt zaplatí místo 30 procent obvyklé ceny procent 75. Tedy více než dvojnásobek částky, s jakou počítali. Na město proto chystají žaloby.

„Bytová družstva písemně město upozornila na možnost vzniku škody. Předběžně ji vyčíslila na částku překračující 360 milionů korun, kterou by bylo možno podle některých rozsudků požadovat k náhradě,“ upozornil mluvčí občanské iniciativy I my jsme Brno Ivo Ondračka, který je jedním ze zájemců o koupi městského bytu.

Na dnešní zasedání zastupitelstva dorazila více než stovka nespokojených lidí, kteří chtěli na poslední chvíli apelovat na zastupitele, aby návrh radních zamítli. Neuspěli, koalice nová pravidla prodeje městských bytů prohlašovala těsnou většinou 28 hlasů z 55tičlenného zastupitelstva.

Radní se na podmínkách privatizace dohodli minulý týden po čtyřech měsících diskusí. Vedení Brna tím zároveň odblokovalo už dříve předjednanou privatizaci pro 350 domácností, která dostala dočasnou stopku loni v prosinci. Nové koalici se tehdy zdály podmínky prodeje pro město nevýhodné a tím i v rozporu se zákonem. Ten totiž říká, že se město musí chovat jako řádný hospodář.

Například jeden z domů, v němž je 8 bytů a 3 nebytové prostory, má cenu obvyklou 14,6 milionu korun. Za dřívějších podmínek by město dům prodalo za 4,9 milionu, za nových podmínek se čtvrtinovou slevou město utrží 10,9 milionu.

Zdroj: Magistrát města Brna

Ministerstvo vnitra obavy politiků vyvrátilo s tím, že Brno může prodávat bytové domy za nižší cenu, ale musí to řádně zdůvodnit. „Myslím, že jsme učinili maximum, co jsme v rámci zákona mohli lidem poskytnout,“ uvedla první náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL), která je zodpovědná za správu bytů.

Brno se svých bytů zbavuje už dvanáct let

Privatizace městských bytů se naplno rozjela v roce 2002, aktualizovaná pravidla vznikla v roce 2007 a jsou dostupná na webu města Brna. Tam je také seznam domů doporučených k prodeji, jsou jich více než dvě stovky. Jestli se jich ale Brno ve skutečnosti zbaví, záleží na rozhodnutí zastupitelů – ti totiž musí prodej odhlasovat. Magistrát už posvětil prodej více než 20 tisíc bytů napříč všemi městskými částmi.