Žasněte a bavte se. Hanácká Pevnost poznání má probudit zájem o vědu

Olomouc - Univerzita Palackého otevírá v zrekonstruované historické budově dělostřeleckého skladu v Olomouci nové interaktivní centrum popularizace vědy a výzkumu Pevnost poznání. Je určené především pro děti, které má inspirovat k zájmu o vědu. Mezi více než dvěma stovkami exponátů z oblasti přírodních a humanitních věd je například obří model mozku, šestimetrová kopule digitálního planetária nebo zvětšenina modelu lidského oka.

Centrum vznikalo tři roky a náklady dosáhly téměř dvou set milionů korun. Většinu pokryla evropská dotace. Na rozdíl od některých jiných populárně naučných center spadá olomoucká Pevnost poznání pod Univerzitu Palackého a většinu zaměstnanců tvoří přímo odborníci z přírodovědecké fakulty.

Atraktivní je samotná budova bývalého dělostřeleckého skladu, kterou nechala univerzita zrekonstruovat tak, aby zůstal co nejvíce zachován původní vzhled. Je to dvě stě let stará dřevostavba, která je unikátní v celé střední Evropě. „Kdyby si univerzita tuto budovu nevzala za vlastní, za pár let by už nebyla. Doufám, že popularizační centrum pozitivně ovlivní vztah školáků k vědě a výzkumu a budou z nich jednou ještě lepší studenti, než jsou ti současní,“ uvedl rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller.

Pevnost poznání tvoří čtyři hlavní expozice, každá je věnovaná jiné oblasti. Sekce Rozum v hrsti je zaměřená na logiku a matematiku, Živá voda na hydrobiologii a geografii, Věda v pevnosti je věnovaná historii. Součástí této expozice je velkoformátový komiks, který přibližuje historii pevnosti a život vojáků za vlády Marie Terezie a Františka Josefa I. "Asi nejefektnější je expozice Světlo a tma, která je zaměřena na fyziku a optické jevy. Její dominantu tvoří digitální planetárium," uvedl ředitel centra Matěj Dostálek.

Vystavené modely většinou nejsou jen efektní na pohled. Například maketa lidského mozku má devět metrů a vejde se do ní až deset lidí. „Návštěvníci mohou vstoupit dovnitř a vyzkoušet si řadu funkcí, například simulaci některých onemocnění,“ uvedla autorka exponátů Ivana Fellnerová z přírodovědecké fakulty. V modelu oční bulvy o průměru 1,5 metru se mohou podívat, jak vidí lidé, kteří trpí různými očními vadami, nebo si mohou vyzkoušet, jak se na svět dívá třeba hmyz.

K expozicím patří také všem přístupné labortoře, dílny a ateliéry. „Přáli bychom si, aby děti odtud odcházely s přesvědčením, že věda je úžasná a objevování světa je zábava. Chceme tady mít regionální hanácké Apollo a inspirovat celé generace dětí,“ uvedl programový vedoucí centra Jakub Ráliš.

Oficiálně otevírá Pevnost poznání v pátek, už dnes si modely a přístroje vyzkoušely děti ze základních a mateřských škol. Na víkend univerzita připravila doprovodný program, například předvádění chemických pokusů nebo prohlídku dočasné expozice nazvanou Druhohorní safari.