Šéf sportovišť Frýdku-Místku se zodpovídá z nehospodárnosti

Frýdek-Místek – Soud se začal zabývat jedním z trestních případů, ve kterých figurují lidé z vedení magistrátu Frýdku-Místku včetně současného primátora. V této kauze jde o ředitele městské firmy Sportplex Petra Slunského, který je obžalovaný z porušování povinností při správě cizího majetku. Podle žalobce připravil nevýhodnými smlouvami na pronájem reklamních ploch městskou pokladnu o 270 tisíc. Spolu s ním je obžalovaný z podvodu majitel reklamní agentury Lukáš Vích.

Kvůli krizi v reklamě neplatil majitel reklamní agentury Lukáš Vích po devět měsíců městu Frýdek-Místek nájem za reklamní plochy. Dohodl se na tom s ředitelem městské firmy Petrem Slunským. Vích přitom dál vybíral nájem za reklamní plochy, které patří městu. Ředitel firmy, která spravuje sportoviště ve městě včetně aquaparku nebo zimního stadionu, o tom podle státního zástupce Ladislava Hradila věděl. Při podání vysvětlení policii se k tomu i přiznal. „Na základě toho byl obviněn a obžalován,“ uvedl Hradil. Nyní to ale Slunský popírá. Svůj postoj nechtěl komentovat.

První trest za povolení černé stavby

Soudy a policie řeší několik případů, které se týkají vedení města Frýdek-Místek. Se zatím nepravomocným podmínečným trestem a zákazem činnosti skončil vedoucí tamního stavebního úřadu Jan Martyčák, který je obžalovaný z povolování černých staveb.

Závažnější je kauza, ve které je skupina politiků, úředníků a podnikatelů obžalována z manipulace s veřejnými zakázkami v objemu asi 12 milionů korun. Podle obžaloby byla řada výběrových řízení připravena tak, aby vyhrály určité firmy. V některých případech se pro zdání zákonnosti formálně přihlásili další zájemci.

Podezření se týká například nákupu nového pultu centrální ochrany městské policie. Mezi obžalovanými je šéf strážníků Milan Sněhota nebo bývalý náměstek primátora Dalibor Hrabec. Státní zástupce v této věci původně obžaloval třicet čtyři lidí. U šestnácti z nich stíhání podmíněně zastavil, někteří se před zahájením procesu přiznali a na základě dohody souhlasili s podmínkami. Teď jsou z nich svědci obžaloby. Soudní líčení je v současné době přerušeno.

Obžalovaný je také primátor Pobucký

V dalším případu je mezi obžalovanými současný primátor Michal Pobucký z ČSSD. Podle žalobce docházelo na magistrátu Frýdku-Místku na základě klientelistických vazeb k zahlazování přestupků v dopravě, respektive k formálnímu řešení domluvou. Pobucký je podezřelý z navádění k trestnému činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Ten obžalobu, která se týká období, kdy byl náměstkem a měl pod sebou městskou policii, rezolutně odmítá.

V další kauze policie stíhá celou bývalou městskou radu kvůli zakázkám na čištění a hloubení příkopů po povodních z let 2010 a 2012. Podle policie byly předražené o sedm milionů. Mezi patnácti obviněnými je i bývalá primátorka a senátorka Eva Richtrová z ČSSD a také primátor Pobucký. Všichni odmítají vinu.