Uherský Ostroh přispívá lidem na rekonstrukci domů

Uherský Ostroh - Až dvě stovky neobydlených domů stojí v současnosti v Uherském Ostrohu na Uherskohradišťsku. Na malé město nečekaně vysoké číslo souvisí s klesajícím počtem obyvatel. Špatnou reklamu v podobě chátrajících budov teď chce radnice zastavit. Jejich majitelům nabízí příspěvek až 150 tisíc korun na rekonstrukci.

Radnici mají přímo na zámku, všechny budovy v Uherském Ostrohu ale podobně reprezentativní nejsou. Jen v nejužším centru je prázdná zhruba desítka domů. V celém městě jich jsou na dvě stovky. To chce teď radnice změnit. „Nově nabízíme příspěvek majitelům neobydlených rodinných domků na jejich rekonstrukci či demolici s následnou výstavbou nebo na výstavbu v prolukách,“ potvrdila starostka města Hana Příleská (ČSSD).

V posledních letech město pomalu vymírá. Obchodníkům chybí zákazníci, základním a mateřským školám děti. „Byli jsme plní, rodiče dokonce museli čekat v pořadí. V současné době máme ještě sedm volných míst,“ říká ředitelka Křesťanské mateřské školy Zdeňka Baladová.

O příspěvcích na rekonstrukce hovoří starostka Hana Příleská (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Před třemi lety měl Ostroh 4 400 obyvatel, od té doby jejich počet ještě poklesl. „Aby město plnilo svoji funkci, bylo by optimální, abychom měli něco mezi 4,5 až 5 tisíci obyvatel,“ upřesnila starostka.

Málo obyvatel souvisí právě i s prázdnými domy. Na jejich opravu nebo přestavbu na nové mohou majitelé od radnice dostat od 80 do 150 tisíc korun. Podmínkou města je, že si zájemce v Uherském Ostrohu přihlásí trvalé bydliště. Radnice se investice nebojí, podle starostky se vyplatí. „Stejně musíme udržovat komunikace i inženýrské sítě, ale když tam nikdo nebydlí, tak to nikomu neslouží,“ uzavřela Příleská.