Syrští uprchlíci z Rozvadova se nejspíš vrátí na Slovensko

Policie převezla sedm syrských uprchlíků do zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem. Mohli by být předáni na Slovensko. České televizi to řekla plzeňská policejní mluvčí Hana Kroftová. Celníci v pátek při kontrole u Rozvadova objevili v dodávce dohromady 15 mladých mužů ze Sýrie bez dokladů, zbylých osm by mělo nakonec také zamířit do Bělé.

„Dnes v brzkých ranních hodinách bylo sedm cizinců, kteří již mají vydané rozhodnutí o zajištění, převezeno do zařízení pro cizince, kde budou do realizace předání na základě mezinárodní smlouvy se Slovenskou republikou,“ uvedla plzeňská policejní mluvčí Hana Kroftová. Řízení se zbylými osmi, které ještě probíhá, bude mít podle ní totožný postup. Slovensko je zvoleno z toho důvodu, že odsud do Česka vstoupili. Slovensko se tak nyní musí vyjádřit a do 20 dnů by si mělo uprchlíky převzít. Pokud se tak stane, budou slovenští policisté dále postupovat podle jejich právních norem a rozhodnutí. 

Maďarský řidič, který muže převážel, celníkům řekl, že míří z Maďarska do Německa. Po zadržení byl vyslechnut. „Na základě pokynu státního zástupcebyl propuštěn, protože neměl naplnit znaky trestného činu (převaděčství), jelikož s cizinci nepřekročil vnější schengenskou hranici,“ vysvětlila Kroftová.

Podle mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj Jitky Blahutové šlo v pátek o běžnou kontrolu hlídky mobilního dohledu před státní hranicí. Řidiče vozu s maďarskou poznávací značkou se ptali, zda nepřeváží alkohol a cigarety. Přestože to popřel, prohlédli nákladový prostor. V zadní části dodávky ale na ploše asi 1,5 krát 1,5 metru objevili 15 mužů ze Sýrie ve věku do 25 let. U sebe neměli žádné průkazy totožnosti.

Podle statistik cizinecké policie narostl několikanásobně počet nelegálních běženců, kteří přes Českou republiku míří dál do západoevropských zemí. Většinou pocházejí z Kosova a Sýrie. Ti, kteří míří do Německa, se v řadě případů přesouvají podle zaběhnutého scénáře– nejprve požádají o azyl v Maďarsku, odkud ale přes Česko zamíří k našim západním sousedům.