Stropnický se pustil do ANO, hnutí kritizuje kvůli náplavkám

Praha – Náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (SZ) se znovu opřel do koaličního partnera - hnutí ANO. Na vltavských náplavkách v Praze podle něj panuje takzvaná volná ruka trhu a dominují tam nejsilnější byznysoví hráči. Kolegům z ANO to ale podle něj nevadí. Pražská vltavská nábřeží v posledních letech ožila díky neotřelým kulturním a společenským akcím. V letních měsících se na náplavkách schází stovky lidí.

„Situace náplavek je ve srovnání s minulým rokem, kdy existovala poprvé, byť v pilotních podmínkách, pozice městského správce nábřeží, bohužel zase o krok či dokonce o několik kroků nazpět,“ uvedl Stropnický. Město se vloni prostřednictvím správce nábřeží chlubilo plány na oživení vltavských břehů, které se staly oblíbeným rekreačním místem Pražanů. Úpravy náplavky, včetně výstavby toalet a podzemních kontejnerů, měly být dokončeny letos na jaře. Nic z plánů ale Praha po výměně politického vedení nezrealizovala.

Místo toho se na náplavkách vedou spory, třeba kvůli konání farmářských trhů nebo mezi loďaři. „Střety zájmů nyní bohužel nikdo z města nemůže (oficiálně) efektivně řešit, na řadu tedy v praxi přichází dokonce pěsti jednotlivých aktérů. Naposledy se zde takto házeli do vody zástupci dvou hlavních rejdařských skupin,“ tvrdí Stropnický. ANO podle něj „usilovně odmítá“ ustavení komise, která by mohla situaci řešit.

Matěj Stropnický
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Není to přitom poprvé, co Stropnický vystoupil proti koalici. Ta už několik týdnů kvůli němu vede dohodovací řízení. Na lednovém jednání zastupitelstva totiž nehlasoval pro koaliční návrh na vypsání desetiletého tendru na svoz odpadu. Zástupci ANO a ČSSD potom vyzvali Trojkoalici, aby Stropnického v pozici náměstka vyměnila. Trojkoaliční radní Jan Wolf (KDU-ČSL) tehdy zdůraznil, že zastupitelé za svým náměstkem stojí. Nicméně dodal, že kvůli sporu o Stropnického by Trojkoalice současnou pražskou radu neohrozila.

Stropnický svůj postup při hlasování hájil tím, že má v radě na starosti Pražské služby, které svoz odpadů nyní zajišťují. Město má tak sice zájem vysoutěžit zakázku co nejlevněji, jako většinový vlastník Pražských služeb by ale zároveň mělo dbát na prospěch této společnosti. Pokud tendr nevyhraje, je otázka, co se s ní stane.  

Posudek na stavební předpisy může skončit trestním oznámením

Náměstek má ale problémy i kvůli stavebním předpisům. Bez vědomí rady si k nim zadal právní posudky za 200 tisíc korun. Podle Krnáčové tím mohl porušit zákon o veřejných zakázkách. Rada nyní jeho postup prošetřuje. Výsledky, které mohou vyústit i v trestní oznámení, mají být do 14. dubna. „Matěj Stropnický je velice talentovaný, inteligentní mladý muž. V některých ohledech mu chybí jenom jedna věc, a to je pokora. Komunikace s ostatními radními není úplně ideální,“ řekla koncem března Krnáčová.