Třicet dnů do šampionátu v hokeji. Na přípravách v Ostravě pracují stovky lidí

Ostrava – Do začátku mistrovství světa v ledním hokeji zbývá třicet dnů. Přípravy vrcholí i v Ostravě, která bude spolu s Prahou šampionát hostit. Postará se o polovinu týmů. Budou to například Rusové nebo Slováci. Město chystá nákladná bezpečnostní opatření a připravuje také například ostravskou zónu pro fanoušky v Praze, která bude telemostem propojena s Ostravou.

První buly v Ostravě rozhodčí vhodí mezi hokejisty USA a Finska. Kromě nich bude město hostit Slováky, Rusy, Slovince, Nory, Bělorusy a Dány. Vedení města počítá s desetitisíci fanoušků.

Ostrava očekává nápor fanoušků ze Slovenska

Ze zahraničí očekávají velkou účast z Polska, ale především ze Slovenska, které také usilovalo o pořádání šampionátu. Svědčí o tom fakt, že vstupenky na zápasy slovenského týmu jsou vyprodané. Na ostatní utkání je prodáno teprve asi 63 procent lístků. „Věříme, že to bude stoupat. Máme zkušenosti s tím, že hodně vstupenek, tak patnáct až dvacet procent, se prodá zhruba týden před mistrovstvím a také v jeho průběhu,“ uvedl předseda organizačního výboru pro Ostravu Aleš Pavlík.

Další člen organizačního výboru Petr Handl uvedl, že po herní stránce je aréna připravena tak, že by se mohlo začít hrát zítra. „Čekají nás ještě například konstrukční práce spojené s budováním televizních studií, doladění vybavení kabin jednotlivých týmů,“ řekl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Čtrnáct dnů před mistrovstvím se bude v ostravské aréně hrát ještě tenisový Fed Cup. „Na vše bude i tak dostatek času. Ledovou plochu bychom měli mít připravenou 20. dubna. Zbyde připravit komentátorská stanoviště v hledišti, vybudovat zóny pro fanoušky před stadionem,“ doplnil Handl.

Policie nasadí na šampionát posily a vrtulník

Na přípravách pracují stovky lidí, další stovky ještě přibudou. „Vedle profesionálních členů organizačního týmu to budou lidé z hotelů, dopravního podniku, složek integrovaného záchranného systému a také dobrovolníci, bez kterých se žádná taková akce neobejde,“ řekl.

Na mimořádnou sportovní událost se připravuje také policie. „Během šampionátu využijeme také posil z okolních krajů. Pro monitorování situace kolem haly budeme mít připravený vrtulník,“ uvedl ředitel krajské policie Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel.

Ostravu s Prahou propojí telemost

Město stály přípravy na šampionát, které označuje za sportovní událost desetiletí, desítky milionů. Po třiceti milionech složili mezinárodní pořadatelské federaci město i krajský úřad. Dalších padesát milionů Ostrava investovala do oprav haly. Její vedení věří, že fanoušci zvýší tržby podnikatelů. Vidí v tom také velkou příležitost pro propagaci Ostravy. „Například formou propagace Ostravy v Praze bude telemost, kterým chceme propojit ostravskou zónu pro fanoušky v Praze s Ostravou,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura z ANO.

Fanoušky chce vedení města i kraje zlákat k návštěvě různých zajímavých míst. „Hokejová vstupenka na jakýkoliv zápas bude zároveň platit jako slevový průkaz do kulturních zařízení v celém Moravskoslezském kraji. Myslím tím hrady, zámky, muzea a podobně,“ řekl hejtman Miroslav Novák z ČSSD.