U památníku Díky, Ameriko! vítalo vojáky přes tisíc Plzeňanů

Plzeň – Velení konvoje amerických vojáků zamířilo po poledni do Plzně, kde je u památníku připomínajícím osvobozování města v roce 1945 vítalo přes tisíc lidí. Velitel konvoje a místní politici položili k památníku věnce a květiny k uctění památky amerických a belgických vojáků, kteří padli při osvobozování Československa. Přijetí bylo úžasné, shodli se velitel konvoje Timothy Payment i americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro.

„Tato vojenská operace (konvoj) je důkazem toho, že armáda dokáže přesouvat rychle a bezpečně velké množství techniky i lidí na velké vzdálenosti přes hranice několika států. Ukázala, že spojenecké síly v rámci NATO dokážou výborně spolupracovat a to, jak se do toho zapojila Česká republika, je skvělým příkladem,“ uvedl americký ambasador.

Za nejdůležitější ale považuje Schapiro fakt, že Češi jasně dali najevo podporu Severoatlantické alianci a Spojeným státům americkým. „V Plzni je to pocit, který ani nelze popsat. Tady je to vždy nejvýraznější,“ dodal.

Velitel konvoje: Jsme za uvítání velmi vděční (zdroj: ČT24)

Plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) akci považuje za předvoj květnových oslav – letos si na západě Čech připomenou 70. výročí osvobození města Plzně americkou a belgickou armádou. I on vidí v reakci lidí na konvoj jasnou podporu americké armádě a silám NATO. Zdůraznil obzvlášť vztah Plzně k americkým vojákům a jejich historii.

Hlasy 13 odpůrců konvoje, kteří byli vidět a slyšet jen před radnicí, zcela zanikly. Podle policie k žádnému konfliktu nedošlo.