Skanska nabídla zadlužené Bublavě mimosoudní vyrovnání

Bublava – Stavební společnost Skanska nabídla obci Bublava na Sokolovsku mimosoudní vyrovnání ve sporu, který se týká nedostavěného akvaparku. Navrhla, že předá obci rozdělanou stavbu a přidá jí pět milionů korun. Ukončily by se tím deset let trvající soudy. O návrhu jednali bublavští zastupitelé. Ti ale chtějí ještě jednat i se státem o oddlužení obce.

Podle zatím posledního verdiktu sokolovského soudu má Skanska zadlužené obci zaplatit 57 milionů a penále za proplacenou část stavby. Smlouva o stavbě byla podle soudu neplatná.

Spor je nyní znovu u krajského soudu, který ponechal stranám čas do konce března, aby se dohodly. Jak ale řekl starosta jedné z nejzadluženějších obcí v regionu Igor Jirsík (nez.), nabídka by nic neřešila. Obec platila akvapark ze státních dotací, které musela vrátit, a stále ještě státu dluží asi 20 milionů korun. „Měli bychom akvapark a dluh 15 milionů a byli bychom tam, kde jsme. To by bylo lepší nechat rozhodnout soud,“ míní Jirsík.

Obec chce ještě jednat se státem o oddlužení. Peníze od Skansky by nabídla jako splátku, pokud by stát obci odpustil zbytek. Obci stále hrozí exekuce – ačkoli už moc nemovitostí nemá, na všechny kromě radnice je vydán exekuční příkaz. „Kdykoli se tady může objevit někdo a začít lepit nálepky 'exekučně zabaveno',“ upozornil Jirsík.

Bublava by pak mohla dopadnout jako Prameny na Chebsku, kde obec přišla o všechno, včetně radnice. A ačkoli se Bublava snaží své dluhy státu postupně snižovat, i samotné exekuční náklady dluh zvyšují.

Podle Jirsíka by obec – v případě, že by neměla dluhy – mohla po letech opět žádat o dotace a připravovat projekty. Železobetonový skelet akvaparku by se tak možná dal nakonec nějak využít. Ani jeho demolice by totiž nebyla zadarmo; podle odhadů by stála nejméně 35 milionů korun.