Trest za napadení Hrůzy: tři roky a podmínka

Ostrava - Krajský soud v Ostravě potrestal devatenáctileté mladíky, kteří napadali v ostravské Stodolní ulici hudebníka Michala Hrůzu. Patriku Kaifášovi, který zpěváka ranou pěstí srazil na chodník a způsobil mu poranění mozku, uložil tři roky vězení. Jeho bratranec Nikolas Agoratsios, který dal Hrůzovi facku, vyvázl s podmínečným trestem.

Obžalovaný Patrik Kaifáš musí také zaplatit zdravotní pojišťovně 400 tisíc za Hrůzovo léčení, samotnému hudebníkovi pak 500 tisíc odškodného. Zmocněnkyně manželů Hrůzových žádala za způsobenou újmu mnohem více - 2,6 milionu. Soud je se zbytkem nároku odkázal na civilní řízení. Nikolas Agoratsios nemusí do vězení, roční trest senát podmíněně odložil na zkušební dobu dva a půl roku, po kterou podle verdiktu nesmí pít alkohol. Agoratsios trest přijal, Kaifáš si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá.

K incidentu došlo v noci před začátkem festivalu Colours of Ostrava, kde měl Hrůza se svou skupinou vystoupit. Při návštěvě Stodolní ulice se stal svědkem konfliktu dvou mladíků a snažil se je uklidnit. Jim se ale jeho vměšování nelíbilo. Když hrozil, že zavolá policii, napadli ho.

Z dokazování u soudu vyplynulo, že obžalovaný Nikolas Agoratsios mu nejprve dal facku, poté na něho zaútočil Patrik Kaifáš. Udeřil ho pěstí do obličeje tak silně, že Hrůza upadl zády na chodník a přitom utrpěl vážné poranění hlavy. Prodělal vážnou operaci mozku a asi dva týdny ho pak lékaři udržovali v umělém spánku. Poté absolvoval rehabilitační léčbu. Teprve minulý týden se vrátil ke koncertování. U soudu nevypovídal. Na incident si totiž nepamatuje a s výpadky krátkodobé paměti se potýká dodnes.

Nic si prý kvůli opilosti nepamatuje ani obžalovaný Patrik Kaifáš. Podle soudu měl v krvi více než dvě promile alkoholu. „Nic si nepamatuji. Pokud jsem to udělal, je mi to líto. Nevím, co to do mě vjelo,“ uvedl na policii. U soudu už nevypovídal. Oba mladíci vyjádřili nad tím, co způsobili, lítost. Hrůzovi se omluvili. Soudce nicméně kritizoval, že Agoratsios a někteří další svědci či příbuzní se snažili omlouvat násilné chování tvrzením, že Hrůza se na ně vytahoval a ponižoval je. To soud odmítl. Podle státního zástupce se hudebník zachoval jako slušný člověk.

Michal Hrůza

Třiačtyřicetiletý zpěvák, skladatel a textař Michal Hrůza patří k zakládajícím členům skupiny Ready Kirken, která se zformovala roku 1996. Roky byl jejím frontmanem a složil pro ni desítky písní a textů. Od roku 2006 vystupuje se svou skupinou Kapela Hrůzy, s níž vydal i tři studiová alba. Je mimo jiné také autorem hudby k českému filmu Lidice.