Muži, který více než tisíckrát zneužil tísňovou linku, hrozí vězení

Ostrava - Policisté už potřetí obvinili muže z Havířova, který notoricky zneužívá tísňové linky a často si tropí z operátorů posměch. Jen v únoru zbytečně volal na číslo 158 nebo 155 více než dvacetkrát, nejméně dvakrát museli policisté jeho informaci vyjet ověřit. V lednu to udělal sedmdesátkrát. Za uplynulý rok má na svědomí více než tisíc zbytečných telefonátů na linky, které slouží lidem v ohrožení. Loni mu za to soud uložil podmínku. Teď mu hrozí vězení.

Soud loni muže z Havířova potrestal za zneužívání tísňových linek pětiměsíční podmínkou s odkladem na zkušební dobu patnáct měsíců. Přesto s telefonováním nepřestal, i když mu teď hrozí vězení až na tři roky. Jen dneska opět telefonoval dvakrát. Opilým hlasem operátorům sděloval své názory.

Muž volá na tísňovou linku většinou v opilosti

„Za poslední telefonáty z února jsme muže obvinili z poškozování a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Zadrželi jsme ho v den, kdy na tísňovou linku opakovaně telefonoval. Byl opilý. Nejprve jsme ho proto odvezli na záchytnou stanici,“ informovala mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Dvaačtyřicetiletého muže už znají skoro všichni operátoři krajského bezpečnostního centra po hlase. Svou identitu ale nějak netají, někdy se představí i celým jménem. „Občas byl opilý, někdy si zpíval. Nadával nám, zesměšňoval naši práci,“ líčil operátor linky 158 Jaroslav Mirocha. „Musíme brát každý hovor profesionálně, takové telefonáty nás velmi zatěžují,“ zdůraznil. Pokud operátoři zjistí, že jde o zneužití linky, volajícího na to upozorní a pak hovor ukončí.

Policie obvinila muže, opakovaně zneužívá tísňové linky (zdroj: ČT24)

Zbytečných telefonátů je asi třetina

Integrované bezpečnostní centrum se sídlem v Ostravě koordinuje činnost posádek zdravotnické záchranné služby, hasičů a policie v celém kraji, v Ostravě také městské policie. Ročně přijme asi 165 tisíc hovorů. „Zbytečných, tedy takových, která nesplňují kritéria tísňového volání, je asi čtvrtina telefonátů. Asi šest lidí linky zneužívá opakovaně,“ uvedl náměstek ředitele moravskoslezské policie Radim Daněk.

Zneužívání tísňových linek je obecný problém. Na evropskou linku 112 volá zbytečně až 70 procent lidí. Například v Praze to bylo v roce 2013 až 90 procent volajících.