Na kotlíkové dotace půjde dalších devět miliard

Praha – Na tzv. kotlíkové dotace půjde z nového operačního programu devět miliard korun. Na jednání Asociace krajů to slíbil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Žadatelé mohou za tyto peníze vyměnit své zastaralé kotle za nové ekologičtější. O tyto dotace byl dosud mezi lidmi značný zájem. Podle Brabce jde o revoluční projekt, na němž ministerstvo spolupracovalo s regiony.

„Podařilo se nám získat devět miliard z nového operačního programu na masivní výměnu lokálních topenišť v celé České republice a kraje jsou tím klíčovým partnerem, který bude hrát zásadní roli při distribuci, to znamená při rozdělování peněz,“ uvedl ministr.   

Obyvatelé nejvíce znečištěných regionů by si podle dřívějších informací mohli vybrat mezi moderními kotli nejen na uhlí, ale i na biomasu či plyn nebo jejich kombinaci. Kotlíkové dotace dosud fungovaly v Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Regiony přispívaly zhruba polovinou částky, druhá pak šla z národních zdrojů.  

Brífink ke kotlíkovým dotacím (zdroj: ČT24)

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD) k tomu dodal, že je cílem asociace krajů, aby byly kotlíkové dotace natolik zajímavé, že by byl doplatek žadatelů o dotace vždy nižší než nejlevnější kotel na trhu, který nesplňuje nejpřísnější parametry. 

Právě lokální topeniště se spolu s dopravou a průmyslem významným způsobem podílejí na kvalitě ovzduší. Moravskoslezský kraj přitom patří v tomto ohledu nejen mezi nejhorší v Česku, ale v celé střední Evropě. V období podzimu a zimy bývají rozptylové podmínky často zhoršené a povolený limit pro polétavý prach bývá mnohdy i několikanásobně překročen. Ovzduší podle odborníků zhoršují i škodliviny, které do kraje míří ze sousedního Polska.