Nákup sypačů na Vysočině – do týdne se rozhodne o obžalobě

Kraj Vysočina – Případ nákupu sypačů pro Vysočinu míří k soudu. Obviněný náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD) ale trvá na své nevině, zůstává ve funkci a věří, že ho soudy očistí. Dnes to řekl k návrhu policie na obžalobu ve věci údajně předraženého nákupu vozidel. O návrhu na obžalobu by měl do týdne rozhodnout jihlavský státní zástupce.

V říjnu 2009 se Kraj Vysočina pochlubil nově pořízenými vozidly pro zimní údrbžu silnic od firmy Iveco. Jednorázově nakoupil 28 nových sypačů za 128 milionů korun (150 milionů korun s DPH). Protikorupční policie teď, o 6 let později, končí vyšetřování a navrhuje obžalovat náměstka Joukla a ředitele krajských silničářů Jana Míku.

„Podle našich závěrů mělo dojít k nákupu vozidel pro Kraj Vysočina za výrazně vyšší cenu, než je cena obvyklá. Kraji měla být způsobena škoda přesahující 33 milionů korun,“ konstatoval Jaroslav Ibehej, mluvčí protikorupční policie. A dodal, že v rámci trestního řízení byl stěžejním důkazem znalecký posudek.

Libor Joukl a Jan Míka jsou stíháni pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku a Jan Míka navíc i pro trestný čin pletichy při veřejné soutěži. Oba obvinění muži, kterým hrozí vězení na 2–8 roků, ale trvají na své nevině, zůstávají ve svých funkcích a říkají, že policie vycházela z neodborně zpracovaného znaleckého posudku.

Podrobnější informace o zakázce na nové sypače pro SÚS Kraje Vysočina shrnují tyto články:

Náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD) na dnešek svolal tiskovou konferenci, kde hodinu a půl novinářům detailně vysvětloval, proč si myslí, že jsou oba nevinní. Četl z auditů a znaleckých posudků a představil advokáty, kteří ho zastupují.

„Odborné společnosti včetně těch, které mohou dělat posudky – a že těch posudků zde je několik – tak všechny řekly, že celé výběrové řízení bylo v pořádku. Z toho důvodu ještě jednou říkám: Tak jak Správa a údržba silnic včetně jejího vedení udělala toto výběrové řízení, tak z mého pohledu a z pohledu všech, kteří k tomu dělali odborná vyjádření, je v pořádku,“ uvedl Libor Joukl (ČSSD), obviněný náměstek hejtmana Kraje Vysočina. Libor Joukl dále doplnil, že celé výběrové řízení, jak si ho teď dodatečně znovu prošel, by dělal úplně stejně.

Zakázku prověřoval také antimonopolní úřad a nenašel v ní chyby ani porušení zákona. Podle náměstka hejtmana Joukla ostatní správy silnic po republice ve stejné době stejná auta nakupovaly asi za 6 milionů korun, Kraj Vysočina je nakoupil za 4,58 milionu korun. „My to máme za 4,5 a ve stejném roce, stejná specifikace vozidel a stejné podmínky tady v rámci ČR – a nakupovali to o 1,5 milionu dráž. Ano, můžu vyloučit, že tato zakázka byla předražená,“ dodal na tiskové konferenci Libor Joukl (ČSSD), obviněný náměstek hejtmana Kraje Vysočina.

Libor Joukl dále uvedl, že obvinění mu způsobuje problémy v práci, v rodině i v politice. „Ale hlavně okolí, které tady na krajském úřadu pracuje, tak dneska se bojí rozhodovat. A každý chce mít takzvaně pokrytá záda,“ uvedl Libor Joukl.

Zda celý případ skutečně skončí u soudu, o tom by mělo zhruba do týdne rozhodnout jihlavské státní zastupitelství. „Spis má přes 3500 stran, musím to pročíst, seznámit se s tím. Příští čtvrtek rozhodnu o obžalobě,“ uvedl Kamil Špelda, jihlavský státní zástupce. Státní zástupce může podat obžalobu k soudu, vrátit případ policii k dopracování nebo trestní stíhání zastavit.

Policie uzavřela vyšetřování nákupu sypačů na Vysočině (zdroj: ČT24)