Hakl si vyslechl NE, v čele Brna-severu stane ANO

Brno – Starostkou městské části Brno-sever je Barbora Maťáková z hnutí ANO. Do funkce byla zvolena na dnešním ustavujícím zastupitelstvu. Původně přitom byla koalice dohodnuta, že starostou zůstane dosavadní první muž radnice starosta Rostislav Hakl (ČSSD). Ten se bude muset spokojit s místem v radě. Městská část se regulérní samosprávy dočkala až nyní, pět měsíců po komunálních volbách. Předtím soudy řešily platnost voleb kvůli problémům s kupčením s hlasy.

Starosta: Ing. Rostislav Hakl (ČSSD). Statutární místostarostka: Bc. Barbora Maťáková (ANO 2011). Vedení městské části Brno-sever, jak bylo sepsáno loni 17. října v koaliční smlouvě. Včera se ale ukázalo, že je všechno jinak. „Původní dohoda tak zněla kvůli tomu, abychom plynule navázali na to, co bylo předtím. Za pět měsíců však hnutí ANO nasbíralo zkušenosti i na magistrátu, a proto uplatnilo svůj nárok na post starosty. My jsme to akceptovali,“ řekl dosavadní starosta Hakl. Do „jeho“ křesla tak nově usedne Barbora Maťáková z hnutí ANO.

Jediným protikandidátem Maťákové byl Martin Maleček, lídr hnutí Sdružení občanů Lesné, které volby v městské části vyhrálo. Pro Maťákovou nakonec hlasovalo 22 zastupitelů z 35členného zastupitelstva. Malečkovi dalo hlas 11 zastupitelů. Maťáková je zároveň zastupitelkou na brněnském magistrátu. „Budu dbát na blaho všech občanů městské části,“ byla první slova Maťákové po převzetí starostovské funkce.

Městská část na regulérní vedení čekala pět měsíců. Po komunálních volbách totiž vyplulo na povrch podezření, že během hlasování docházelo ke kupčení s hlasy. Krajský soud pak výsledek voleb anuloval. I když nakonec Ústavní soud volby uznal jako platné, uběhlo od té doby téměř půl roku, během něhož musela městská část fungovat v provizoriu.

Pochybné hlasy měly být určeny pro Rostislava Hakla, místní Romové měli za příslib koncertu a občerstvením zdarma volit právě dosavadního starostu. Rostislav Hakl vlastní účast v kauze odmítá. „Byl to určitě útok na znedůvěryhodnění mé osoby. No, záměr se zdařil,“ povzdechl si Hakl.

Výsledky voleb v Brně-severu v roce 2014

Volby překvapivě vyhrálo Sdružení občanů Lesné, které v 35členném zastupitelstvu získalo devět křesel. Po šesti mandátech mají hnutí ANO a ČSSD, čtyři křesla získali lidovci a po dvou mandátech A co Brno?, KSČM, ODS, TOP 09 a Strana zelených. Vítěz voleb ale nakonec skončil v opozici, už 17. října byla podepsána koaliční smlouva mezi ANO 2011, ČSSD, „A CO BRNO?“ Společně pro Brno – sever, TOP 09 a Stranou zelených. Koalice pěti stran bude městské části vládnout křehkou nadpoloviční většinou 18 hlasů.

Zdroj: ČSÚ, ČT