Pražský magistrát čeká propouštění a sloučení odborů

Od 1. dubna proběhnou na pražském magistrátu organizační změny, které vyústí v sloučení odborů v nové sekce a propuštění některých zaměstnanců. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) na tiskové konferenci odmítla upřesnit, kolik jich bude. Podle jejího dřívějšího vyjádření půjde do tří let až o čtvrtinu z 2000 zaměstnanců úřadu. Vznikne také nová sekce služeb občanům.

V současné době jsou na magistrátu odbory rozděleny do pěti sekcí - sekce rozhodování o území, státní správy, správy města, finanční a správy majetku a sekce přímo řízená ředitelem magistrátu. Každá sekce má svého ředitele, stejně jako jí podřízené odbory. Tento model se od dubna změní. Vzniknou nové sekce, v které budou stávající odbory sloučeny. Kolik jich bude, Krnáčová neuvedla. Magistrát se podle primátorky inspiroval na ministerstvech, kde podobné sekce fungují. 

„Současná struktura úřadu, kterou máme, je nevhodná. Třetina mé práce nyní je věnovat se úřadu, protože tomu chudákovi se nikdo nevěnoval,“ uvedla v lednu Krnáčová. Magistrát podle ní špatně funguje například v oblasti školství nebo zdravotnictví. Některé odbory prý byly v minulosti nesmyslně rozdělovány, jiné zase spojovány. To se týká podle ní například odboru stavebního a odboru územního plánu. V minulosti byl rovněž odbor komunikace přesunut pod kancelář primátora, nově je samostatným odborem.