Začal soud s útočníky na Hrůzu. Zpěvák žádá bolestné 2,6 milionu

Ostrava - Patrik Kaifáš a Nikolas Agoratsios se před soudem zodpovídají z loňského napadení Michala Hrůzy v ostravské Stodolní ulici. Zpěvák skončil s krvácením do mozku v nemocnici a prodělal vážnou operaci. Na incident si nepamatuje. Nevypovídal na policii a nepřišel ani k soudu. Ten na jeho přítomnosti zatím netrvá. Prostřednictvím advokátky Hrůza po obžalovaných žádá 2,6 milionu odškodného.

K incidentu došlo v noci před začátkem festivalu Colours of Ostrava, kde měl Hrůza vystupovat. Měl za sebou koncert na Festivalu v ulicích a šel se s přáteli pobavit do Stodolní ulice. Náhodou se stali svědky rvačky nyní obžalovaných bratranců, ve které se údajně jednalo o přítelkyni jednoho z nich. Hrůza se je snažil uklidnit. „Poškozený se zachoval jako slušný člověk. Obrátilo se to ale proti němu,“ řekl státní zástupce David Bartoš.

Opilým mladíkům se jeho vměšování nelíbilo. Především to, že chtěl zavolat policii. Podle obžaloby mu dal nejprve Nikolas Agoratsios facku. Když Hrůza opakoval, že zavolá policii, zaútočil na něho Patrik Kaifáš pěstí. Udeřil ho do obličeje tak silně, že Hrůza upadl zády na chodník. Přitom si podle státního zástupce způsobil vážné poranění hlavy. Po operaci se jeho stav postupně zlepšil, takže za necelý měsíc mohl opustit nemocnici. V léčbě pak pokračoval v rehabilitačním zařízení v Praze.

Přítomnost hudebníka u soudu zatím není nutná

I když už za několik dnů vyráží na turné, není ještě zcela v pořádku a má výpadky paměti. „Jeho zdravotní stav není takový, abych ho za každou cenu nutil vypovídat,“ potvrdil státní zástupce. Průběh incidentu popsalo několik svědků a důležitým důkazem bude také záznam z kamery, která místo konfliktu snímala.

Úspěšný biker Patrik Kaifáš, který Hrůzovi způsobil vážné zranění, u soudu odmítl vypovídat. Policistům řekl, že si nic nepamatuje. „Pokud jsem ale něco takového udělal, tak toho lituji,“ uvedl. Hrůzovi poslal i omluvný dopis. A lítost vyjádřil i obžalovaný Agoratsios. U soudu přiznal, že dal zpěvákovi facku, a popsal i bratrancův úder pěstí.

Zpěváka zastupuje advokátka Iveta Végsöová, která u soudu vznesla nárok na bolestné ve výši 2,6 milionu korun. Pokud se přelíčení nezkomplikuje, mohl by senát vynést rozsudek ve čtvrtek. Mladíkům hrozí několikaleté vězení, přísnější trest může očekávat Kaifáš.

Michal Hrůza
Zdroj: Martin Štěrba, Josef Horázný/ČTK