Čtvrt roku po vrbětické explozi se otevírá cesta mezi Haluzicemi a Lipovou

Zlín – Počínaje půlnocí mohou řidiči znovu projet po silnici mezi Haluzicemi a Lipovou. Cesta byla uzavřená od prosincového výbuchu muničního skladu ve Vlachovicích – Vrběticích na Zlínsku, pyrotechnici dnes dokončili čištění okolních luk a lesů.

Silnice Haluzice - Lipová byla uzavřena z bezpečnostních důvodů. Nachází se totiž v prostoru, který byl bezprostředně ohrožen účinky rozletu střepin dosud nevybuchlé munice. Uzavírka ztěžovala život obyvatelům obcí, kteří museli najet denně kilometry navíc za prací. Pyrotechnici nemohli dokončit důkladný průzkum okolí komunikace dříve, neboť jim to neumožňovalo počasí. V místě se totiž donedávna držel sníh.

Rychlost na silnici do Haluzic bude omezena na 50 kilometrů za hodinu. „Okolí silnice bude nadále uzavřeno, prosíme proto občany, aby to respektovali,“ stojí na webu obce.

S vyvážením munice se kvůli silnici přestalo

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým policejního prezidia.

Vyvážení munice začalo 2. února. Kvůli průzkumu okolí silnice bylo v pátek přerušeno, podle policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové bude od úterý pokračovat. Podle policie dosud opustilo areál ve Vrběticích 62 vozidel. Policie odhaduje, že celkem by odtud mělo odjet zhruba 350 až 400 kamionů.