První část transportů do Květné skončila

Květná (Svitavsko) – Skončila první fáze transportu vojenského materiálu z vrbětického areálu do muničního skladu v Květné. Pět konvojů od soboty přepravilo 180 tun včetně vysoce hořlavého raketového paliva. Kdy navážou další transporty z Vrbětic, zatím není jasné.

Uskladnění vojenského materiálu z Vrbětic v květenském areálu má být dočasné. Prozatím ale právě sem míří konvoje s desítkami tun munice a v uplynulých dnech také raketového paliva. Nyní jsou transporty prozatím u konce. „Další termíny převozů zatím nevíme. Bude záležet na tom, jak se podaří ve Vrběticích zvládnout asanaci dalšího skladiště a kontroly materiálu,“ uvedl ředitel skladu v Květné Vojtěch Pražan. Podle něj nejsou s příjmem a uskladňováním nákladu žádné problémy. Prošlé raketové palivo patří společnosti Bochemie, která pro něj má ve Vrběticích recyklační závod.

Ve Vrběticích, kde byly civilní muniční sklady, měla řada firem vojenský materiál. Loni vybuchly dva sklady, které si pronajímala společnost Imex Group. Do Květné přemisťuje stát materiál, který majitelé nemají kam jinam odvézt.

Při loňském prvním výbuchu ve Vrběticích zahynuli dva lidé. Policie události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Odvoz zbylé munice začal v únoru. Celkový počet kamionů, které by měly s nákladem munice opustit Vrbětice, policie odhaduje na 350 až 400. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech asi 7000 tun materiálu včetně 1000 tun výbušniny.

Vrbětické události způsobily i krátkou roztržku mezi ministry. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chtěl od ministra financí Andreje Babiše (ANO) více peněz, aby zabezpečil přítomnost policie a hasičů. Babiš to zprvu odmítl a obvinil Chovance, že dělá z Vrbětic „dojnou krávu svého resortu“. Poté, co areál vrbětických skladů navštívil, však ministr financí uznal, že jsou Chovancovy požadavky oprávněné.