Bledule si letos pospíšily, možná budou i na sněhu

V přírodní rezervaci Staré Ransko už rozkvetly bledule. Letos vykvetly kvůli mírné zimě obzvláště brzy a je pravděpodobné, že je ještě pokryje další sníh. „Bledule jsou v plném květu. Je to podstatně dřív než v jiné roky. Porost je skutečně impozantní, protože tady ta bledule se vyskytuje na desítkách hektarů,“ popsal Václav Hlaváč z CHKO Žďárské vrchy. Kdo to má na Vysočinu daleko, může koberce rozkvetlých bledulí vidět třeba v údolí Peklo nedaleko České Lípy, nebo na jižní Moravu, kde bledule kvetou v Rakoveckém údolí.

Staré Ransko je unikátní lokalitou s desítkami tisíců květů. Denně navštíví louky plné bledulí desítky lidí, na výlet tam jezdí i školy a školky. Bledule jsou chráněné a patří mezi ohrožené druhy, proto ochranáři lokalitu pravidelně hlídají. Kdo by chtěl rostliny trhat nebo je ničit, může dostat až desetitisícovou pokutu.

Bledule dorůstá do výšky 10-40 cm a má jedno nebo dvoukvětý stonek. Typicky bílé květy lemuje žlutý okraj. Vyhovuje jí vlhká výživná půda. Na Vysočině kvetou bledule v přírodních rezervacích Světnov a Staré Ransko. Vidět jsou i na dalších místech Česka ve všech nadmořských výškách. Hojně se vyskytují i ve Francii, Anglii a Irsku.

Bledule už zdobí i údolí Peklo nedaleko České Lípy. Peklo v údolí Robečského potoka je národní přírodní památkou. Potok se zde zařezává do vlhkého údolí na pískovcovém podloží, ve kterém voda vymodelovala bizarní tvary skal. Území je především ceněno z biologického hlediska jako lokalita bohatá na ohrožené druhy rostlin a živočichů. Tisíce bledulí, které vytvářejí rozlehlý květnatý koberec všude, kam oko dohlédne, pokrývají také údolí u vesničky Chlébské nedaleko Nedvědice na Vysočině.

Bledule si letos pospíšily, možná budou i na sněhu (zdroj: ČT24)

O tom, že les už nespí tak docela zimním spánkem, se můžete přesvědčit také v Rakoveckém údolí. K vidění tam jsou celá pole divoce kvetoucích, ale chráněných bledulí jarních. Zejména díky nim, ale i dalším chráněným druhům by tam od příštího roku měla vzniknout přírodní rezervace. Rakovecké údolí je běžně přístupné a vede jím dokonce naučná stezka.