Silnice v Plzeňském kraji se dočkají rekordních oprav

Plzeň – Silnice v Plzeňském kraji letos čekají největší opravy za posledních deset let. Krajský úřad na ně dá přes jednu miliardu. Opravovat se bude 70 úseků silnic II. a III. třídy. S opravami se začne už v polovině března. Silnice by pak měly být hotové do konce září. Celkem kraj opraví 500 kilometrů silnic a také opěrné zdi a deset mostů.

Kraj dá na opravu silnic přes miliardu (zdroj: ČT24)

Krajský úřad získal kromě vlastních prostředků také evropské finance a také mimořádnou dotaci od státu: „Stát v posledních šesti letech vybral na spotřební dani z pohonných hmot a silniční dani 550 miliard a krajům neposkytl ani korunu. Jsem rád, že nová vláda toto učinila,“ pochvaluje si hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs (ČSSD).

Peníze kraj rozdělí rovnoměrně do všech okresů. Nového povrchu se dočkají např. silnice mezi Kralovicemi a Kožlany, za Nekmířem, ale také na jihu Plzeňského kraje u Sušice. Vůbec největší rekonstrukce za padesát milionů korun je pak plánovaná mezi Tachovem a Zadním Chodovem. Jedenáct kilometrů dlouhý úsek silnice má být pět měsíců zavřený.