Vilémovský most ještě není hotov, na místo tragédie se vrátí dělníci

Vilémov (Havlíčkobrodsko) – Do Vilémova se vracejí stavební dělníci. Po loňském tragickém zřícení opravovaného mostu a zdlouhavé stavbě nového se průjezd městysem znovu uzavře. Silnice, která přes most prochází, je zatím postavena pouze provizorně, začínají proto práce na jejím dokončení.

Rekonstrukce mostu ve Vilémově pokračuje (zdroj: ČT24)

Když začínala rekonstrukce silnice II. třídy, která prochází Vilémovem na Havlíčkobrodsku a její součástí je i most přes Hostačovku, byl to problém vzhledem k tomu, že jde o důležitou spojnici v rámci městysu i regionu, nikdo si ale nedokázal představit, co z toho vzejde. Kvůli zřícení mostu a velkému zdržení při odklízení trosek a stavbě nového ještě není vše hotovo, od poloviny prosince sice přes most auta jezdí, musí se ale střídat v jediném pruhu. Dělníci se proto vracejí, aby stavbu dokončili a silnici plně zprůjezdnili. Znamená to ale, že až do konce července bude most opět uzavřen.

Podle náměstka hejtmana pro dopravu Libora Joukla je poměrně rané zahájení prací ve Vilémově nutné vzhledem k dalším naplánovaným uzavírkám v okolí. „Letos budu nekompromisní z hlediska prodlužování termínů. Díky tomu, že budeme dělat v rámci Vysočiny dvakrát tolik staveb, tak si nemůžeme dovolit, aby se nám posunuly harmonogramy,“ řekl.

Mluvčí společnosti M-silnice uvedla, že práce začnou v pondělí. Podle informací radnice začne související uzavírka mostu již v sobotu. Jisté však je, že způsobí potíže jak projíždějícím řidičům, tak i obyvatelům obce. Bez mostu znamená cesta na nákup až dvoukilometrovou zacházku. Řidiči se musí smířit s objízdnými trasami od objížďky po místních komunikacích pro obyvatele až po mnohakilometrové objížďky po sousedních silnicích II. třídy pro kamiony.

Objízdné trasy:

  • místní a pěší doprava: po místních komunikacích kolem zdravotního střediska
  • objízdná trasa pro tranzitní dopravu: obousměrně Golčův Jeníkov – po silnici I/38 – Kámen – po silnici II/346 – Chotěboř

Rekonstrukce silnice II/345 a mostu na ní se dostala do centra pozornosti po loňské tragédii. Součástí rekonstrukce mělo být rozebrání mostu přes Hostačovku a stavba nového. Při odstraňování zeminy od pilířů se ale konstrukce starého mostu zřítila na šest dělníků. Dva z nich přežili, jednoho však museli záchranáři dlouho vyprošťovat. Zbylí čtyři neštěstí nepřežili. Jejich smrt vyšetřuje policie. Práci ještě neukončila, nikdo tak dosud nebyl obviněn. Kriminalisté čekají na znalecké posudky od stavebních expertů. Měly být hotové v průběhu března, nyní však už je jisté, že budou nejdříve v létě.