Hraje Baník a Sparta. Ostravu čekají policejní manévry a omezení dopravy

Ostrava - Sobotnímu utkání fotbalové Sparty s Baníkem v Ostravě, které loni skončilo násilnostmi fanoušků, předchází rozsáhlá bezpečnostní opatření. Klub musel stadion Bazaly upravit tak, aby bylo možné výtržnosti eliminovat. V části města bude omezena doprava. Policie povolala desítky mužů z různých oddělní včetně kriminalistů a specialistů z antikonfliktiního týmu. Pohyb fanoušků bude sledovat vrtulník. Policisté také vyzývají obyvatele některých ulic, aby si raději zaparkovali auta někam jinam.

Utkání Ostravy a Sparty začíná v Ostravě v sobotu ve tři odpoledne. Baníkovští chuligáni, kteří jsou ve sporu s vedením klubu, vyhlásili bojkot domácím zápasům, takže je otázkou, kolik obávaných fanoušků na rizikový zápas dorazí. Policisté ale odhadují, že příznivců Sparty přijede kolem pěti set.

Policie očekává kolem 500 fanoušků Sparty

Hlavní skupinu z Prahy budou čekat hodinu po poledni na hlavním vlakovém nádraží. Rádi by je připravenými autobusy odvezli rovnou na stadion Bazaly ve Slezské Ostravě. Počítají ale s tím, že mnozí vyrazí ke stadionu pěšky. Proto připravili řadu bezpečnostních opatření na trase centrem města ke stadionu. Uzavřou kvůli tomu hlavní tepnu, která spojuje Moravskou a Slezskou Ostravu. Obávají se i možného poškození zaparkovaných aut. „Doporučujeme majitelům aut, aby v tuto dobu parkovali mimo zónu ulic Nádražní, Muglinovská, Zborovská, Sokolská třída, Českobratrská,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Úpravy stadionu stály asi 3 miliony

Od posledního utkání čeká fanoušky pražského týmu spousta změn na stadionu. Úpravy, které musel klub po loňských výtržnostech udělat, stály přibližně tři miliony. Zásadní je snížení kapacity o asi sedm tisíc míst na současných deset tisíc. „Po loňském utkání se Spartou jsme museli zrušit sektory L1 a L2 a tím zvýšit vzdálenost mezi sektorem vlajkonošů hostů a domácími diváky,“ uvedl mluvčí Baníku Ostrava Jaroslav Baďura. Vzdálenost mezi těmito odděleními se zvýšila z asi dvaceti metrů na zhruba sto.

Velké změny, včetně nových schodišť a speciálního zábradlí, jsou v sektoru hostů. „V sektoru hostů i domácích vlajkonošů přibyly sedačky. Nové jsou takzvané davolamy, které mají bránit tomu, aby se dav dostal dolů k hřišti a snažil se třeba vyvrátit plot,“ vysvětloval Baďura. Upravený je také vstup do hostovského sektoru, ve kterém je nový prostor pro provádění preventivních prohlídek fanoušků a speciální, takzvaný zádržný turniket.

Fanoušci Baníku Ostrava vyhlašují bojkot
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Zápasy Baníku a Sparty dlouhodobě provází rvačky a výtržnosti fanoušků na stadionech i mimo ně. Naposledy loni v březnu, kdy se část ostravských a polských fanoušků pokusila proniknout do sektoru hostů, se strhla bitka se zasahujícími policisty. Házeli na ně všechno možné, rozdávali rány, ničili sedačky a plot. Zapojili se většinou podnapilí fanoušci z obou týmů, policie pak obvinila 18 lidí.

Spory vedení klubu s fanoušky, které vyvrcholily bojkotem domácích zápasů, souvisí mimo jiné s následnými opatřeními - například zavedením prodeje vstupenek na jméno.

Fanoušci Baníku si získali pověst nejagresivnějších v zemi už na konci devadesátých let. Památné jsou krvavé střety v Opavě, kde například zcela zdemolovali hospodu U Hrocha, kdy na stadionu museli policisté použít slzný plyn a vodu. V roce 2006 v Opavě rozběsněná tlupa fanoušků brutálně napadla mladého muže, kterého pronásledovala až do kostela. Ničili vlak, házeli lahvemi a kamením, hajlovali. Jedním z nejtragičtějších následků jejich řádění bylo těžké zranění ženy z Havířova při kamenování vlaku, ve kterém jeli nepřátelští fans. Divácké násilí pak bylo velké společenské téma, policie zakládala speciální týmy a přibývalo protiopatření.

Výtržnosti fanoušků v Ostravě
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK