Pavlovská norčí mláďata vyrazí do světa – do Polska i Finska

Pavlov (Havlíčkobrodsko) – Do zahraničních zoologických zahrad předá pavlovská stanice čtveřici norků evropských, kteří se zde loni narodili. Z Finska získají Pavlovští výměnou za mladou samičku norka chovnou samici.

Pavlovská stanice je jediné místo v Česku, kde žije chovný pár norků evropských. Úspěšný odchov se podařil až po čtyřech letech snažení. Nyní chovatelé tři z narozených mláďat a také jejich otce pošlou do jiných chovů. Jedna roční samička se přestěhuje do Poznaně, další až do zoologické zahrady ve finském městě Ranua, starší Norek do estonského Tellinu. Do Česka naopak přijedou jiní norci, díky kterým bude možné vytvořit další chovné páry. Kromě Pavlova budou i v zoologických zahradách v Děčíně a Chomutově, kde dnes žije po jednom norkovi. „Díky našemu odchovu bude mít republika tři nové chovné páry,“ shrnul ředitel stanice Pavlov Zbyšek Karafiát.

Stěhování norků má na starost tallinská zoologická zahrada, která chov ohrožených zvířat koordinuje v rámci Evropského záchovného programu (EEP). Má za úkol vytvářet v rámci hubených populací páry, ve kterých nejsou příbuzná zvířata. Přímo v Pavlově zůstane po dokončení výměn jeden z loni narozených samečků spolu se samicí z Finska.

Evropský záchovný program je společný projekt evropských zoologických zahrad zaměřený na spolupráci při chovu některých ohrožených druhů zvířat. Mezi ně patří i norek evropský. V české krajině kdysi býval běžný, dnes však zcela vymizel, jeho návratu brání rozšíření většího norka amerického, který sem byl zavlečen. „Dnes se s norkem evropským setkáme jen na pár místech v Evropě,“ podotkl Karafiát.

Norek evropský hledící z klády
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK