Karlovy Vary zaplatí 50 milionů za spor kvůli aréně, kterou proslavila „losovačka“

Karlovy Vary – Asi 50 milionů korun – částka, kterou za prohraný spor o údajně předraženou městskou arénu – zřejmě zaplatí Karlovy Vary. Peníze si účtují právníci stavebních společností. Náhrady už jim soud přiznal. Teď bude záležet na radních, jestli se proti rozsudku odvolají.

Okresní soud v Karlových Varech uznal, že smlouva mezi městem a stavaři neplatí kvůli podivnému výběrovému řízení – to vstoupilo do povědomí veřejnosti jako takzvaná karlovarská losovačka – proběhla 27. dubna 2006. Zároveň ale teď karlovarský soud odmítl, že by hala byla předražená, a žalobu Karlových Varů zamítl. Město by teď mělo soud zaplatit.

Karlovarská losovačka - duben 2006
Zdroj: ČT24

Město Karlovy Vary počítalo s deseti miliony korun. Částka ale bude mnohem vyšší. „Byla uložena povinnost zaplatit právním zástupcům žalovaných na náhradě nákladů řízení částku ve výši bezmála 49 milionů korun,“ řekla Ivana Fořtová, mluvčí Okresního soudu Karlovy Vary.

Radní města se teď musejí rozhodnout, jestli se proti rozsudku odvolají. Pokud by ani u odvolacího soudu neuspěli, spor se prodraží o další miliony korun.

Bývalý náměstek primátora v letech 2002 až 2010 Tomáš Hybner řekl, že Karlovým Varům chybí peníze na sport i kulturu: „A my jsme od začátku říkali, že tento soudní spor bude prohraný,“ řekl Tomáš Hybner, náměstek primátora v letech 2002–2010.

„Rizika jsou vždycky, ale v momentě, kdy jsme vyčíslili rozdíl podle našeho znaleckého posudku vůči realizované ceně ve výši téměř 0,5 mld. korun – tak v poměru k tomu riziku je pořád pro mě účelné, abych se snažil napravit majetkovou újmu,“ řekl Petr Kulhánek (KOA), primátor Karlových Varů.

„Samozřejmě je to v absolutní částce ohromná částka, to uznávám. Na druhou stranu, já bych rád zrekapituloval: My jsme se snažili od počátku napravit tu majetkovou, finanční újmu města, která tehdy – podle našeho názoru – vznikla. To, čeho jsme dosud dosáhli, je, že soud se tou věcí zabýval, řekl, že KV aréna je města, že smlouva o dílo je neplatná, ale ve finále se přiklonil k finančnímu posudku protistrany. Což je v prvoinstančním rozhodnutí z mého pohledu dílčí výsledek, a já z tohoto pohledu bych jednoznačně v tom sporu pokračoval. To znamená, že bych využil veškeré opravné prostředky města, protože z mého pohledu ta majetková újma se tam opravdu stala. A prvoinstanční rozhodnutí soudu v takto složité věci je pořád podle mě pouze dílčí výsledek,“ řekl Petr Kulhánek (KOA), primátor Karlových Varů.

Primátor Karlových Varů předpokládá, že rada města o případném odvolání rozhodne do poloviny příštího měsíce.

Kdo zaplatí soud o KV Arénu? (zdroj: ČT24)