Vyhláška zatrhne sběrnám platit za kovy hotově. Budou ji akceptovat?

Karviná - Prvního března vstupuje v platnost vyhláška, která zakazuje platit za kovy ve sběrnách hotově. Ministr životního prostředí Richard Brabec zdůrazňuje, že je to pouze první krok v boji s nepoctivými jednotlivci a sběrnami. „Výkup kovů je provázený mnoha tisíci trestných činů a přestupků, což je neakceptovatelné,“ řekl. Podle Sdružení výkupců a zpracovatelů druhotných surovin je vyhláška nevymahatelným paskvilem a jeho členové jsou připraveni se v případě postihů soudit.

Některé sběrny jsou už na novou vyhlášku připravené. Na provozovnách visí upozornění, že od 1. března si zákazníci odnesou místo peněz složenku nebo dostanou platbu na účet. Mezitím si některá města, například Karviná, Bohumín, Orlová či Havířov, zavedla vlastní vyhlášky, kterými se snaží zatrhnout obchod s kradenými kovy po svém. Zakazují jednotlivcům prodávat šrot ve sběrnách a nařizují ho odevzdávat zdarma v městských dvorech. Porušování však zatím řeší pouze domluvami.

„Samozřejmě bychom přivítali změnu zákona o odpadech, která by tento problém řešila systémově. Vítáme ale i tuto vyhlášku jako další nástroj proti nepoctivcům, protože krádeže kovů jsou obrovským problémem, který stojí město ročně miliony korun,“ uvedla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. V Karviné připadá na jednoho obyvatele ročně 120 kilogramů vykoupeného šrotu.

Někteří provozovatelé vědí, jak vyhlášku obejít

Právě tamní radnice prosazovala společně s Bohumínem a dalšími městy úplný konec výkupu šrotu od fyzických osob. Poslanci ale návrh odmítli. Už teď se objevují informace, že bezhotovostní vyhláška nebude mít velký efekt. Někteří podnikatelé se ji údajně chystají obejít vytvořením jakýchsi mezisběren, které by vykupovaly za hotové. „Máme informace, že některé sběrny vědí, jak nařízení obejít,“ potvrdil náměstek karvinského primátora Lukáš Raszyk z ČSSD. „Zákon se však obcházet nesmí a budeme trvat na jeho dodržování,“ doplnila Swiderová.

Podle sdružení vyhláška bezhotovost nezavedla

Sdružení výkupců a zpracovatelů druhotných surovin spoléhá na to, že vyhláška je podle nich nejednoznačná a tím pádem nevymahatelná. Podle právníka sdružení v ní není jasně specifikováno, jaký odpad nelze bezhotovostně vykoupit. „Podle nás tato vyhláška bezhotovost nezavedla a my podle toho budeme instruovat naše členy,“ řekl právník Petr Miller. Dodal, že v případě postihů se budou majitelé sběren soudit.

Podle ministerstva životního prostředí je vyhláška v pořádku. „Pracovalo na tom spoustu odborníků. Kontrolní orgány státu i samosprávy budou dodržování vyhlášky kontrolovat, porušování budou moci pokutovat, případně provozovnu uzavřít,“ řekl ministr Richard Brabec z hnutí ANO. Dodal, že v červenci by měla přijít další zákonná úprava. „Tato vyhláška je pouze prvním krokem, další budou následovat,“ řekl Brabec.

Kontrola káry se šrotem
Zdroj: ČT24