Opozice v Olomouci varuje před seniorským ghettem

Olomouc – Olomoucká radnice dokončuje rekonstrukci zdevastovaného panelového domu v Přichystalově ulici ve čtvrti Nový svět. Opravené byty chce pronajmout výhradně seniorům. Opozice varuje, že město vytváří seniorské ghetto. Vedle jsou totiž už dva domy s pečovatelskou službou.

V pětipodlažním domě, které vedení Olomouce opravuje za 44 milionů korun, má bydlet na sto seniorů. Je tam asi šedesát menších bytů. Ve dvou sousedních domech s pečovatelskou službou už teď bydlí asi dvě stě starých lidí. „S lehkou nadsázkou lze říct, že se v Olomouci vytváří seniorské ghetto. Je to proti všem evropským trendům. Ideální řešení by podle nás byl uvážený sociální mix,“ uvedl Petr Macek z opozičního Hnutí Pro Olomouc. Kritizoval, že město nemá žádnou bytovou koncepci, která je důležitým předpokladem pro to, aby mohlo ovlivňovat skladbu obyvatel a proces sociálního začleňování.

Radnici chybí ústupové bydlení pro seniory

Radnice se ale brání tím, že takto alespoň částečně vyřeší nedostatek bydlení pro starší lidi. „Nedostupnost takzvaného ústupového bydlení pro seniory je jeden z velkých problémů. Evidujeme asi 1 200 žádostí seniorů o pronájem bytu. Z pohledu potřeb obyvatel města mi toto řešení přišlo jako dobré,“ uvedl vedoucí odboru sociálních věcí Michal Majer. Zdůraznil, že tento koncept zaměřený na řešení bydlení starších lidí nad padesát let, doporučila komise městské části i sociální odbor.

Opravy panelových domů
Zdroj: ČT24

Senioři projevili o bydlení v Přichystalově ulici obrovský zájem. „Během prvních tří dnů v roce 2015 jsme obsadili celý dům,“ potvrdil ředitel Správy nemovitostí Olomouc Roman Zelenka.

Bytová koncepce byla aktualizovná před 6 lety

Donedávna to byl dům hrůzy se znaky vyloučené lokality. „Například jednou přes noc zmizely skoro všechny baterie, jindy někdo rozkradl radiátory až do třetího patra,“ líčil Zelenka. Proto se město rozhodlo pro radikální krok. Nájemníky vystěhovalo a zahájilo kompletní rekonstrukci. Objekt nechalo zateplit, investovalo do výměny oken, rozvodů, výtahů. Deset bytů bude zcela bezbariérových. O jejich obsazení rozhodne sociální odbor. První nájemníci se tam mají stěhovat v květnu.

Hnutí Pro Olomouc apeluje, aby město svůj nápad soustředit do Přichystalovy ulice staré lidi zvážilo a obsazování bytů pozastavilo. Bytová koncepce se ve městě naposledy aktualizovala v roce 2009. Nové vedení radnice má v plánu bytovou politiku řešit. „Nyní je, bohužel, pravda, že město nemá bytovou politiku propracovanou a že by bylo prospěšné se tím zabývat,“ uvedl vedoucí sociálního odboru Michal Majer.