V Brně uzavřeli Pisárecký tunel. Dopravě pomáhají prázdniny

Brno – Kolaps dopravy v Brně se zatím nekoná. Způsobit ho mohl uzavřený Pisárecký tunel, který čeká dokončení téměř měsíc trvajících oprav. Dopravě zatím pomáhají jarní prázdniny, které na Jihomoravský kraj připadají tento týden a díky kterým je v ulicích méně aut. Přesto policisté očekávají, že provoz ještě zhoustne a řidiči se musejí připravit na pomalejší cestu po objízdných trasách. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tunel uzavřelo od dnešního rána do sobotního odpoledne kvůli testování nového zabezpečení.

Místo jednoho neprůjezdného tubusu hned dva. Uzavírka, která tento týden zkomplikuje cestu řidičům, kteří chtějí v Brně projet Pisáreckým tunelem. Kvůli stavbařům je budou muset objet. „Objížďky jsou vedené převážně přes Nový Lískovec a také po Jihlavské, jak byli řidiči zvyklí,“ řekla mluvčí jihomoravských policistů Petra Vedrová. Od začátku ledna byl zavřený vždy jeden ze dvou tubusů kvůli instalaci nové zabezpečovací techniky, nyní jsou zavřené oba směry. Od sobotních 16. hodin už mají tunely fungovat v běžném režimu.

Stavbaři uzavřeli Pisárecký tunel v Brně (zdroj: ČT24)

Provoz v okolí uzavřeného Pisáreckého tunelu v Brně je zatím bez problémů především díky jarním prázdninám. Během dne ale mohou dopravě přitížit ještě končící veletrhy Styl a Kabo, které se konají na blízkém výstavišti. „Prosíme všechny řidiče o trpělivost,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. V pátek a v sobotu se navíc uzavře blízká křižovatka Hlinky.

V tunelu bylo nutné vyměnit řídicí systém, bezpečnostní prvky a vzduchotechniku. Teď už nové systémy čeká testování. „V tuto chvíli je potřeba provést komplexní zkoušky, které potvrdí provozuschopnost a funkčnost těchto zařízení,“ uvedla ředitelka brněnského závodu ŘSD Věra Hoderová.

Oprava tunelu byla naplánovaná už loni. Výsledek prvního výběrového řízení však ŘSD zrušilo. Posléze naplánovalo opravu na dobu konání strojírenského veletrhu, proti čemuž se ohradil kraj i město. Proto se oprava odsunula až na letošní rok. Pisárecký tunel se stavěl v letech 1994 až 1998 a slouží jako spojka dálnice D1 s městem. Výrazně ulehčil městské části Nový Lískovec.

Uzavírka Pisáreckého tunelu
Zdroj: ČT24