EMS podle nařízení soudu musí dál podporovat Opencard

Praha - Pražský městský soud vydal ve čtvrtek na návrh magistrátu předběžné opatření, podle kterého musí společnost eMoneyServices (EMS) nadále poskytovat technickou podporu Opencard. Původně s ní měla firma přestat na konci ledna, další schůzka mezi magistrátem a EMS bude příští týden.

Systém vydávání nových karet by měl pokračovat. Praha požádala soud o předběžné opatření po oznámení společnosti EMS, že chce být odpojena od systému vydávání nových karet. Opatření podle zastupitele Jakuba Michálka (Česká pirátská strana) platí po dobu trvání soudu mezi hlavním městem a EMS o poskytování podpory a vzniklých dluzích. „Volání Prahy o pomoc u soudu jednoznačně svědčí o tom, že bez podpory Opencard správně fungovat nemůže,“ reagoval na rozhodnutí soudu mluvčí EMS Martin Opatrný. Podle něj EMS splnila veškeré své závazky vyplývající z licenčních i dalších smluv a nemá žádné další povinnosti vůči Praze, což nezmění ani opatření soudu.

Technická podpora karet skončila, Praha za ni firmě dluží. EMS žádá kromě 170 milionů také další částku za technickou podporu v uplynulém půlroce. Praha tvrdí, že chce závazky uhradit. Politici ale zatím neřekli, zda budou sumu vyčíslenou společností akceptovat. V pondělí se má uskutečnit další schůzka vedení města se zástupci EMS. Podle Krnáčové chce Praha firmě zaplatit dluhy za provoz systému a vyjednat bezproblémové fungování Opencard.

Nejistota ohledně dalšího fungování Opencard vedla magistrát k znovuzavedení papírových kuponů na MHD pro všechny skupiny cestujících. Kompletně by měl být tento plán v provozu v březnu, zatím si mohou dnes i dospělí pořídit papírový kupon na jeden až tři měsíce. Opencard a papírové kupony budou fungovat bok po boku. Jednání ale ještě nepřinesla odpověď na to, jaká bude definitivní podoba jízdních průkazů v Praze.