Přerovská radnice hledá umístění pro dalších šest klientů Pavla Mirgy

Přerov - Úředníci přerovského magistrátu hledají umístění pro dalších šest lidí z ubytovny Pavla Mirgy v Dluhonské ulici v Přerově. Majitel je tam ve středu přestěhoval bez vědomí magistrátu z jiné ubytovny v Tovární ulici. Obsadil tak lůžka, jež se těsně předtím uvolnila po zdravotně postižených klientech, které se úřadům podařilo umístit jinam. Mirga čelí správnímu řízení kvůli neoprávněnému poskytování sociálních služeb. O jeho činnost se na základě trestního oznámení také začala zajímat policie.

Ubytovna Pavla Mirgy v přerovské Tovární ulici se také zavírá, je připravená k rekonstrukci. Pokoje jsou vystěhované, zřejmě poslední klient má sbaleno a údajně čeká na příbuzné, kteří se o něho slíbili postarat. Právě z této ubytovny Mirga ve středu přestěhoval šest lidí do zařízení v Dluhonské, které má skončit do konce února. Sociální odbor magistrátu zjišťoval, jestli v Tovární ulici nejsou ještě další postižení lidé, kteří nemají kam jít.

„Sháníme pro handicapované z Dluhonské náhradní pobytové zařízení, sotva se to u některých podaří, pan Mirga nám tam pod rukama stěhuje nové lidi. Můžeme to považovat za nemorální, protizákonné však ani takové podnikání není,“ shrnula situaci mluvčí magistrátu Lenka Chalupová. A tak má úřad na starosti dalších šest lidí. Pocházejí ze Zlína, Vysokého Mýta a Studénky. Celkem jde o více než třicet lidí Ostravska, Zlínska a dalších regionů.

Majitel přerovské ubytovny přijal další lidi

Příští týden opustí lazaret další skupina

Radnice pokračuje v jednání s úřady v místech, kde mají obyvatelé ubytovny trvalé bydliště. Do konce února by měli zchátralé zařízení opustit, o většinu z nich se nemá kdo postarat. Někteří předtím žili na ulici nebo v léčebnách dlouhodobě nemocných. Všichni jsou do určité míry zdravotně nebo mentálně postižení. Sehnat tak narychlo místo v domovech pro seniory nebo jiných pobytových zařízeních je ale obtížné. Na umístění lidé čekají i roky. Brněnský magistrát se už o jednu skupinu postaral. Sehnal jim místa v domovech s pečovatelskou službou, jeden muž je hospitalizovaný v psychiatrické nemocnici v Brně-Černovicích. A jednoho klienta Pavly Mirgy přijal přerovský domov pro seniory.

„V úterý bychom měli odvážet další skupinu pěti lidí, budou už v ní ti, kteří se nově přistěhovali,“ informovala vedoucí oddělení sociální prevence a pomoci Marta Šintáková. Pavel Mirga, kterému hrozí za neoprávněné poskytování sociálních služeb až milionová pokuta, se odmítá bavit s novináři. Úředníkům ale rychlé přestěhování šesti klientů vysvětlil údajně tak, že jde o poslední lidi, které potřeboval přemístit.

Hovoří bývalý klient přerovské ubytovny Miloslav Vrána (zdroj: ČT24)

Na ubytovnu nedávno upozornila senátorka Jitka Seitlová. Uvedla, že vážně nemocní lidé odkázaní na cizí pomoc tam žijí v otřesných až nelidských podmínkách, trpí nedostatkem jídla a hygieny. Poté, co se o ubytovnu začaly intenzivně zajímat úřady, majitel oznámil, že ubytovaným neprodlouží na další měsíc smlouvy. Nyní již úřady dohlížejí na to, aby tam po zbytek pobytu netrpěli. Město jim zajistilo kvalitní stravu, sociální pracovnice denně kontrolují, jestli dostávají léky.