Nemocnice marně hledají lék na problém s parkováním

Brno – Nemáme kde parkovat, stěžují si pacienti, kteří dojíždí do brněnského Masarykova onkologického ústavu. Už tak nedostatečný počet parkovacích míst u největšího centra pro léčbu rakoviny na Moravě se nedávno navíc ještě zmenšil. Po přestavbě Vaňkova náměstí přibyl park, ale ubylo místo, které léta sloužilo jako neoficiální parkoviště pro stovku aut. Potíže s parkováním mají lidé i u dalších nemocnic v regionu.

Dlouhé minuty kroužit a hledat parkovací místo – často marně. Problém řidičů, kteří míří jako pacienti nebo doprovod svých nemocných příbuzných do brněnského Masarykova onkologického ústavu. Milan Malý měl dnes štěstí, místo našel rychle. Zkušenosti má ale jiné. „Je to špatné. Sice mám trojúhelník, ale kolikrát to tady objíždím a pak stejně musím stát venku,“ říká muž, který z Pohořelic dojíždí zhruba jednou za měsíc.

Celkem na brněnský Žlutý kopec, kde nemocnice sídlí, jezdí za léčbou rakoviny zhruba 200 tisíc lidí ročně. Dřív parkovala asi stovka aut hned vedle nemocnice. Teď je místo nelegálního, ale tolerovaného parkoviště park. Vedení kliniky proto vymýšlí, kam se stovkami aut pacientů.

O parkování u nemocnice hovoří ředitel MOÚ Jan Žaloudík (zdroj: ČT24)

„Jsme si vědomi, že to pacienty trápí. Ústav má 235 parkovacích míst v různých částech areálu. Navštěvuje nás spousta pacientů z celé Moravy, narostl počet zaměstnanců a to vše samozřejmě vytváří tlak na parkovací místa,“ přiznává ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík. „Snažíme alespoň plochy, které jsou v okolí k dispozici, pronajmout od měst a od vodáren. Rádi bychom rozšířili venkovní stání o 50 až 80 míst,“ dodal ředitel s tím, že další místa by mohla přibýt už na podzim.

Problémy jsou téměř všude

Problémy s parkováním dlouhodobě řeší i další nemocnice. Třeba brněnská nemocnice u Svaté Anny - záchytné parkoviště sice pojme 270 aut, část z toho ale obsadí lékaři. Navíc je v dezolátním stavu. Řešením by bylo postavení parkovacího domu, na ten ale nemocnice nemá peníze.

Stavbu parkovacího domu zvažuje i brněnská dětská nemocnice. „Naším záměrem je vybudovat v areálu parkovací dům, který by sloužil nejen návštěvníkům, zaměstnancům, ale i rezidentům v Černých Polích. V tuto chvíli máme zpracovány dvě prováděcí studie a rozhodujeme se, která by byla výhodnější,“ potvrdila mluvčí FN Brno Anna Mrázová.

Strážníci kolem brněnských nemocnic jen loni rozdali na 1400 pokut. Pacientů vyjít vstříc jen tak nemohou. „Často řešíme přestupky na oznámení někoho, kdo vysloveně žádá, aby byl přestupek řešen. My máme povinnost se tím zabývat a bohužel není možné přimhouřit oko,“ varoval mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Přitvrdit museli strážníci třeba v Uherském Hradišti, kde řidiči parkovali na plochách pro invalidy, chodnících i na trávě. Vedle blokování příjezdu pro nepohyblivé pacienty taky překáželi sanitkám. Od začátku února se proto vedení nemocnice domluvilo s městskou policií na pravidelných hlídkách a pokutování neukázněných řidičů. „My jsme se ze začátku snažili nedělat žádné represivní opatření a dávali jsme lístečky za stěrače s prosbou, aby parkovali jinde. Bohužel to nepomohlo, a tak jsme kontaktovali městskou policii,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Dana Lipovská.