Řez vinné révy pomáhá vinohradům i vinařům. Třeba s topením

Jižní Morava – Vinná réva odvedla svou práci, vinaři sklidili hrozny a teď pečují o své vinohrady. Rostliny je třeba ořezat, aby měly v další sezoně dost sil na novou úrodu. Ořezy ale nepřijdou nazmar. Někteří vinaři podrcenou révu nechávají ve vinohradu jako hnojivo, další štěpku suší a topí s ní. Díky tomu ušetří až statisíce korun.

Sedm desítek soutěžících se dnes sjelo do Velkých Bílovic na Břeclavsku, aby se už po jedenácté utkali v řezu vinné révy. Vítěz si odnese titul šampiona a zlaté nůžky. To, co vypadá jako zábava, je ale pro vinaře náročná práce. Révu je nutné každý rok ořezat. „Kdybychom to neostříhali, tak se vinohrad hrozně vysílí,“ vysvětluje vinař Jaromír Sýkora z Čejkovic.

Na celé Moravě musí vinaři ostříhat víc než 16 tisíc hektarů keřů. Vše pouze ručně, co hlava to střih. Podle vinařů je to jedno z nejdůležitějších období ve vinohradu. „Řez je zásadní věc. Rozhodujeme tím o budoucnosti keře a budoucnosti kvality vína. V současné době je požadavek na vysokou kvalitu, takže se řeže na méně oček. Tak bude mít réva méně hroznů a semínek, která musí vyživovat,“ dodal vinař František Mádl.

Někteří vinaři zbytky révy podrtí a nechají shnít přímo ve vinici, jenže s tím i případné nemoci a parazity. Jiní vinaři hromady klestí spálí. Jsou ale i tací, kteří štěpkou z révy topí a šetří tak náklady. Třeba vinař Jaromír Sýkora z Čejkovic na Hodonínsku používá speciální drtící stroj, který z ostřihaných letorostů udělá štěpku. „Přivezeme ji pod střechu a necháme ji doschnout. Za rok už je naprosto suchá a kotel to krásně spálí,“ popsal Sýkora. Do jeho vinohradu pak jako hnojivo putuje popílek z révy, ve kterém už paraziti být nemohou. Díky topení štěpkou navíc ročně ušetří stovky tisíc korun.

Réva vinná končí spolu s odpadním dřevem třeba i v hodonínské elektrárně, kam ji někteří vinaři prodávají. Zatímco původně fungovaly oba kotle místní elektrárny na uhlí, dnes je ve hře hlavně dřevěná štěpka. „Ročně spálíme 200 až 250 tisíc tun dřeva, což by pro představu mělo stačit na roční zásobování asi 50 tisíc domácností,“ přiblížil provozní ekonom elektrárny Pavel Šmejkal.