Ve Varech se rozpadá krajská koalice, z rady musel i politruk Sloup

Karlovy Vary – Koalice ČSSD a KSČM vládnoucí Karlovarskému kraji je minulostí. Strany se nedokázaly dohodnout na nástupci hejtmana Josefa Novotného (ČSSD), který na konci ledna rezignoval, ale ani na přechodném způsobu, jak kraj vést, dokud nebude nástupce jasný. Po koalici se začala rozpadat i rada. Opustili ji dva ze tří sociálnědemokratických členů, zastupitelé navíc odvolali i komunistického hejtmanského náměstka Václava Sloupa. Hlavou kraje však nadále zůstává první náměstkyně hejtmana Eva Valjentová (KSČM). Karlovarský primátor a opoziční krajský zastupitel Petr Kulhánek (TOP 09 a STAN) pro ČT řekl, že ČSSD už se na jejich klub obrátila s žádostí o jednání. To by se mělo uskutečnit příští týden.

Poté, co se ČSSD a KSČM v Karlovarském kraji nedomluvily na novém hejtmanovi, chtěla ČSSD na dnešní schůzi zastupitelstva zvolit nového statutárního náměstka hejtmana. Neuspěla však. První náměstkyní zatím je Eva Valjentová z KSČM a od rezignace Josefa Novotného kraj vede. Sociální demokraté ji chtěli nahradit svým radním Martinem Havlem s odkazem na koaliční smlouvu, podle které má být v čele kraje zástupce ČSSD. Vyjednávací tým KSČM předal návrh sociálních demokratů na převolení statutárního náměstka všem zastupitelům, ti ho zamítli. Podle Evy Valjentové chtěli, aby návrh ještě projednal krajský výbor, který se ale sejde až v pondělí 16. února. Tak dlouho ČSSD čekat nechtěla.

Již na začátku schůze zastupitelstva rezignoval radní za ČSSD Martin Havel. Rezignaci již předem písemně oznámil také krajský předseda ČSSD a náměstek primátora Petr Navrátil. Edmund Janisch (ČSSD) se vzdal křesla uvolněného zastupitele. Ve vedení kraje tak zůstali komunisté a poslední sociální demokrat Miloslav Čermák. ČSSD poté komunistické straně předala návrh na výpověď koaliční smlouvy. Pokud se do půl roku nenajde shoda na nástupci Josefa Novotného, který rezignoval k poslednímu lednu, budou muset být nové volby. Předseda krajské ČSSD Petr Navrátil však oznámil, že se otevřela cesta pro hledání nové koalice.

Primátor Karlových Varů a krajský zastupitel Petr Kulhánek: „Jinou variantu než širokou koalici bez účasti komunistů na zbývající 1,5 roku nevidím. Byli jsme již vyzváni ze strany ČSSD k jednání, které se uskuteční někdy během příštího týdne.“

Rada přišla o Václava Sloupa. Náměstkyně nebude dělat významná rozhodnutí

Téměř jednobarevná krajská rada je usnášeníschopná, ale v zastupitelstvu nemá potřebnou sílu. To se ukázalo záhy po rezignaci sociálnědemokratických radních, kdy zastupitelstvo odvolalo ještě komunistického školského radního Václava Sloupa. Eva Valjentová poté oznámila, že rada již nebude dělat žádná významná rozhodnutí.

Karlovarský kraj už nemá koalici (zdroj: ČT24)

Václava Sloupa okolnosti, za kterých byl odvolán, rozhněvaly. Krajské vedení přitom dlouho odolávalo výzvám k odvolání bývalého politruka Pohraniční stráže, který se stal hejtmanovým náměstkem a radním pro školství. „Já jsem jako politruk sloužil u pohraniční stráže čtyři roky. A nyní mě odvolávají lidé, kteří na to nemají morální kredit. Odvolává mě Kuba Pánik (zastupitel za ČSSD), jehož maminka mě cvičila u pohraniční stráže, nebo slečna Wernerová (zastupitelka za ČSSD), jejíž tatínek byl důstojníkem StB, nebo bývalý příslušník SNB doktor Havel. Tak to ne, to neberu,“ řekl odvolaný Václav Sloup.

K dohodě nepomohlo ani stažení Pánika

Krize v krajském vedení vypukla, když Josef Novotný odešel z hejtmanské funkce. Reagoval tak na výzvu vedení ČSSD, aby si hejtmani, kteří současně zasedají v Poslanecké sněmovně, vybrali pouze jednu z funkcí. Novotný přiznal, že krajská sociální demokracie zřejmě očekávala, že se vzdá poslaneckého mandátu, a na variantu, že odejde z čela kraje, nebyla připravena. Na nového hejtmana navrhla ČSSD Jakuba Pánika. Když ho komunisté odmítli, prosazovala ho ČSSD jako dočasnou hlavu kraje na místo prvního náměstka. KSČM Pánika odmítala kvůli podezření, že byl zapleten do manipulací v Regionálním operačním programu Severozápad. Obviněn ale nikdy nebyl. ČSSD poté nabídla, že nominuje někoho jiného, nejprve výměnu Pánika podmiňovala nahrazením kontroverzního komunistického radního Václava Sloupa, nakonec od tohoto požadavku ustoupila a místo Pánika nominovala Havla.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný
Zdroj: Jan Sokol/ČTK

Volby v roce 2012 těsně vyhráli komunisté, kteří mají v 45členném zastupitelstvu 14 hlasů, ČSSD patří 13 křesel. Po 5 zastupitelích je z ODS a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí, po 4 křeslech potom patří Alternativě a TOP 09 se Starosty. Po složitých jednáních vznikla koalice KSČM a ČSSD, která tak složením stran navázala na předcházející koalici vládnoucí již od roku 2008. Po roce 2012 sociálním demokratům zůstalo křeslo hejtmana, komunisté ale měli v devítičlenné radě většinu pěti křesel. Podle původní dohody měla v polovině volebního období jedno křeslo převzít ČSSD.