Program na běžné bydlení pro ohrožené rodiny se v Ostravě rozrůstá

Ostrava – Projektem Šance domova se snaží ostravsko–opavská Charita svaté Lucie zprostředkovat rodinám v bytové nouzi (ohroženým ztrátou bydlení nebo úplně bez bydlení) cestu k běžnému bydlení. Nově charita otevřela tréninkové prostory, kde mají zájemci možnost nacvičovat vaření, ruční práce, ale i práci s počítačem pro jednodušší shánění práce.

Do programu se může přihlásit každý, kdo nemůže dosáhnout na standardní bydlení v nájmu. „Prakticky všichni naši klienti jsou z cílové skupiny sociálně slabých rodin,“ upřesnil vedoucí projektu Miroslav Hodeček. V současnosti zprostředkovává charita bydlení ve čtrnácti bytech a pomáhá dalším dvěma rodinám, které bydlí v nájmu. Do budoucna by se podle Miroslava Hodečka měl projekt rozrůstat, hlavní kritérium jsou ale finanční prostředky na terénní pracovníky. „Přestože je projekt úspěšný, je to těžké,“ konstatuje vedoucí projektu.

Zájem o projekt projevují především rodiny v bytové nouzi. Sehnat větší obnos na bydlení v běžném nájmu je pro ně velmi obtížné – obzvláště na prvotní kauci a další poplatky spojené se startovním bydlení. Velkou svízel představuje komunikace s majiteli bytů. „Většinou se jedná o předsudky nebo nesplnitelné požadavky z jejich strany,“ vysvětlil Miroslav Hodeček. Charita využívá převážně byty společnosti RPG, která si za tři roky spolupráci s charitou ověřila.

Zájem o službu roste, charita otevřela nové tréninkové centrum

Nově otevřené tréninkové středisko má přispět k obnově pracovních návyků a zlepšovat sociální a komunikační dovednosti účastníků. Má sloužit především lidem ze startovacích bytů a azylových domů. Připravena je tu třeba tréninková kuchyň, kde se lze kromě vaření učit i sestavit rozpočet. V šicí dílně se třeba matky naučí základní opravy oděvů. Poslouží ale i ženám, které absolvovaly rekvalifikační kurz a chtějí si získané dovednosti udržet do doby, než najdou práci.

Tréninkové středisko v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Lidé si tu také osvojí obsluhování počítače, třeba proto, aby si dokázali vytvořit vlastní životopis při hledání práce. Také jim to pomůže při vyhledávání a případné registraci na webových portálech s pracovními nabídkami. Kreativita v keramické dílně by měla přispět k jejich silnějšímu sebevědomí.

Sociální pracovnice Petra Hořínková k poslání tréninkového střediska:

„Hodně se při komunikaci s uživateli v naší službě setkáváme s tím, že mají dětské vzorce komunikace a všeho. Je to tak trošičku dítě v dospělém těle, takže je třeba rozvíjet dovednosti, aby se dostali na úroveň dospělého. Klienti si také často nevěří, protože nemají příliš možností, kde zažívat úspěch. Takže i posílení odolnosti pro ten samostatný život vnímáme jako přínos.“